Roger Andries heeft 'Wandeling door Temse-centrum 1890-1955'
Roger Andries beschrijft daarin heel wat bezienswaardigheden aan gebouwen en curiosa die daar bijhoren. Het is een uitstekende thesis geworden met baanbrekend werk. De bedoeling is om de wandeling in brochure te zetten en daaraan een wandeling te koppelen met Roger zelf als gids.
Roger Andries is reeds 4 jaar gids in Temse maar in het kader van de finaliteit van zijn cursus moest hij een originele gidsbeurt over het Waasland maken. Het was dan ook logisch dat hij Temse verkoos dat eigenlijk wel een interessante geschiedenis kon aanbieden over gebouwen. Want dat was nu precies waar Roger had voor gekozen toen hij met pensioen ging: architectuur en de evoluties er in. Op dat vlak keek hij in de gemeente naar de gebouwenrij in de Oeverstraat waar mooie huizen staan die uitkijken richting Boelwerf. Ze zijn er gekomen in de periode tussen de twee Wereldoorlogen.
Daarmee kon hij de traditionele, klassieke centrumwandeling van Temse een ander parcours geven en stappen naar de Oeverstraat langs de ene kant en naar de Consciencestraat en Nysstraat zo naar de Watermolen. Roger deed opzoekingswerk over de huizenrij in de Oeverstraat waar de chique huizen van textielpatroons stonden van het fabriek dat langs de overkant stond. Daartegenover waren er dan eenvoudige huisjes van de arbeiders. Roger zocht de historiek op. Nog nooit werd over dit onderwerp iets gepubliceerd.
Het werd dan ook een intens speurwerk in archieven maar tot 1962 werd op de gemeente geen plan achtergelaten bij bouwwerken omdat de ze alleen geïnteresseerd was voor de belasting. Maar Roger Andries ging door en zocht plannen op en noteerde anekdotes.
Hij ontdekte echt merkwaardigheden zoals rond het prachtig gebouw naast de 'Bellevue'. Dat huis werd toegeschreven aan architect Karel Nissen die ook het gemeentehuis ontwierp. Andries vond nu een heel ander bewijs want niet Nissen maar Triphon De Smet was de architect en zo komt Roger bij deze erg belangrijke architect uit Temse die in 1902 zelfs de Prijs van Rome voor Bouwkunde won.
Hij koos de periode 1890 – 1955 omdat de grootste bloeiperiode van Temse toen begon zowel op industrieel als cultureel vlak en dat was te zien in de bouw van huizen. De levensstandaard was beter geworden. Hij kijkt naar de gebouwen tot 1955 toen de brug van Temse werd geopend en Temse uit zijn isolatie kwam en de expansie begon. Roger stopt dan want in de jaren zestig begint de periode van het beton en dat zegt hem niets.
1890-1955 is ook een periode waarin ook minder is geschreven over bouwwerken. Maar het is daarom niet minder boeiend. Dat bewijst Roger Andries met zijn opzoekingswerk. Hij verwacht tegen september-oktober klaar te zijn en de brochure uit te kunnen brengen. Graag had hij dat gedaan naar aanleiding van de inhuldiging van het gerestaureerde gemeentehuis op 19 september. Dan kunnen ook de wandelingen Temse-centrum beginnen.(Rolf Duchamps)