Opstart project afkoppeling regenwater op prive-domein in de Polderstraat

BEVEREN. Voor de bewoners van de Polderstraat werd een hoorzitting georganiseerd in het kader van het afkoppelen van het regenwater van het afvalwater op het privaat domein.  Dat is nog nooit eerder gebeurd dat de gemeente dat gaat uitvoeren. Schepen Luc Maes stelde het project voor.

 

De gemeente Beveren heeft de laatste jaren heel wat rioleringsprojecten uitgevoerd waar telkens een apart rioolstelsel wordt voorzien voor het regenwater en het afvalwater. Ook de volgende jaren zullen nog heel wat projecten worden uitgevoerd.

 

Woningen die gebouwd zijn voor 1999 hebben in principe geen gescheiden rioleringssysteem op de private eigendom. Afvalwater en regenwater worden dan gezamenlijk afgevoerd naar de afvalwaterriool, het zogenaamde DWA stelsel.

 

Dit heeft het nadeel dat bij hevige regenval de afvalwaterriool het debiet niet aankan zodat de ingebouwde overstorten in werking treden.  Ongezuiverd afvalwater komt op die manier nog gemiddeld een zevental keer per jaar in het oppervlaktewater terecht. Bovendien verhindert te veel met regenwater verdund afvalwater de goede werking van een zuiveringsstation. Hoe groter de vuilvracht in het aangevoerde afvalwater, hoe beter de bacteriën hun werk zullen doen. Daarom zullen in de komende vijf  jaar alle open en halfopen bebouwingen in straten waar al een dubbel rioolstelsel ligt op initiatief van de gemeente het regenwater afgekoppeld worden van de afvalwaterriool. Ongeveer 700 huizen komen hiervoor in aanmerking. Ook in alle nieuwe rioleringsprojecten zal deze afkoppeling op kort voor of na de wegeniswerken aangepakt worden.

 

Binnenkort zal in de Polderstraat een afkoppelingsdeskundige alle woningen bezoeken om een plan voor afkoppeling en een meetstaat op te maken. Na het opmaken van een kostenraming wordt een overeenkomst afgesloten met de bewoners voor het uitvoeren van de werken. De gemeente zal nadien voor alle werken samen een aannemer aanduiden en de kosten op zich nemen met een maximum van 3.000 euro per woning. Dit bedrag zal voor 95% van de woningen alle kosten dekken. De gemeente Beveren is de eerste gemeente in het Waasland die deze kosten voor afkoppeling in een zo ruime mate voor haar inwoners betaald. Uiteraard is deze tussenkomst beperkt voor woningen gebouwd voor 1999 omdat later een gescheiden stelsel tot de perceelsgrens werd opgelegd in de bouwvergunning.

 

Om het nuttig hergebruik van regenwater aan te moedigen zullen mensen met een woning gebouwd voor 1999 aangemoedigd worden om samen met de aanleg van het bijkomend rioleringsstelsel een regenwaterput in te graven. Na het plaatsen van een pomp en minimum twee aftappunten kunnen zij van de gemeente een bijkomende subsidie bekomen van 1.250 euro.

 

De overloop van de regenwaterput wordt normaal afgeleid naar de regenwaterriool of een gracht. Als alternatief kan deze overloop ook aangesloten worden aan een infiltratievoorziening zodat het overtollige regenwater in de bodem kan insijpelen om de verdroging van de bodem op lange termijn tegen te gaan. Hiervoor kent de gemeente eveneens een bijkomende subsidie van 375 euro toe.

 

Door deze afkoppeling van het regenwater op privaat domein zullen in de toekomst de aangelegde overstorten minder dan één keer per jaar in werking treden. Luc Maes, schepen van leefmilieu, trok een besluit uit het initiatief:
"De gemeente Beveren wil met deze globale aanpak ten volle haar verantwoordelijkheid nemen om het oppervlaktewater in de gemeente zo snel mogelijk zuiver te krijgen zodat stankhinder van beken verdwijnt en een rijk biologisch leven kan terugkeren. De sterke stimulans tot hergebruik van regenwater voor het spoelen van de toiletten, de wasmachine en het sproeien van de tuin zal het verbruik van zuiver drinkwater gevoelig verminderen. Iedere gezin kan bovendien zo zijn waterfactuur met bijna de helft verminderen." (Rolf Duchamps)