Kallo, unieke deelgemeente van Beveren

Image
De pastorij van Kallo waar Maatschappij voor het Grond- en Industrialisatiebeleid Linkeroever een intrek zal nemen na de nodige aanpassingswerken.
KALLO/BEVEREN. Burgemeester Marc Van de Vijver heeft Kallo een unieke deelgemeente van Beveren genoemd. Dat deed hij ter gelegenheid van de opening van de nieuwe schoolgebouwen in de Hoog-Kallostraat.

 

"Een deelmeente met heel wat troeven, maar ook één die heeft af te rekenen met heel wat uitdagingen zoals de directe aanwezigheid van de haven. Wij zijn ons hiervan bewust en trachten dan ook reeds jaren te investeren in deze omgeving. Na de onteigeningsgolf door de uitbreiding van de haven in de jaren ‘70, kan men nu dan ook terecht spreken over de heropleving van Kallo", zo stelde Van de Vijver.

 

Het is voor die heropleving te bewerkstelligen en te bevestigen dat het gemeentebestuur zich inzet. Er wordt gewerkt aan de wegen, het rioleringsnetwerk, het groen, de veiligheid, bijkomende woonmogelijkheden, cultuur, sport en nog veel meer. Op maandag 16 juni is er een infovergadering rond collectorwerken die aquafin moet uitvoeren.
 
In opdracht van het Vlaamse Gewest zorgt Aquafin voor de uitbouw en het beheer van de infrastructuur voor de zuivering van rioolwater in Vlaanderen. Aquafin gaat in samenwerking met de gemeente Beveren in uw buurt het project ‘Collector Kallo’ uitvoeren.


Deze werken hebben tot doel de bestaande lozingspunten in de Fabriekstraat (ter hoogte van de Melkader) en de Beverse Dijk (ter hoogte van de Waterloop van de Hoge Landen) op te vangen en aan te sluiten op de nog te bouwen zuiveringsinstallatie van Kallo. Dit enorme Aquafin werk zal een kleine 2 miljoen euro kosten, waarvan de gemeente maar liefst 450 000 euro excl. BTW zal dragen.

 

De gemeente Beveren voorziet tevens in de verbetering van de wegenis van de Fabriekstraat, Victoriestraat en de Beverse Dijk. Na uitvoering van dit project en na uitvoering van de bouw van het zuiveringsstation zal het afvalwater van 1.800 inwoners eerst gezuiverd worden vooraleer het geloosd wordt in de nabijgelegen beken en rivieren

Een opsteker is ook de uitbreiding van de Dijkgravenstraat en natuurlijk ook de verkaveling in de Sint-ignatiustraat. Met maar liefst 71 kavels en nog bijkomend 21 woongelegenheden via de Vlabo projectzone geeft deze nieuwe woonzone een enorme inwonersinfuus aan het dorp. Naar de toekomst toe zullen er nog meer nieuwe woningen in Kallo gebouwd worden. Via het RUP Steenland wordt bijvoorbeeld ruimte voorzien voor ongeveer 40 extra nieuwe woongelegenheden.

 

Deze nieuwe woongelegenheden hebben al heel wat nieuwe gezinnen aangetrokken en er zullen er nog heel wat volgen. Gezinnen waarvan misschien vader of moeder in de haven werken en dicht bij het werk willen wonen, want Kallo heeft deze troef zeker in handen.  Gezien de nabijheid van de haven en de industrie is de werkgelegenheid in de omgeving van Kallo enorm. "Deze nabijheid vormt een troef zowel als een uitdaging, sommigen ervaren het zelfs als een bedreiging. Deze trachten wij samen met u aan te pakken", beloofde de burgemeester, "De eerste stappen zullen in de nabije toekomst reeds zichtbaar worden. Om de geluidshinder ten aanzien van het dorp tegen te gaan en aan te pakken werden immers in de bouwaanvraag voor de aanleg van het Liefkenshoekspoor een aantal maatregelen opgenomen."

 

In het noorden van de Fabriekstraat en ter hoogte van het R2-complex worden inderdaad geluidsschermen voorzien. Ten zuiden en westen van Kallo zal een geluidsberm van maar liefst 10 meter boven de geluidsbronnen aangelegd worden. Deze geluidsberm beoogt naast het visueel afschermen van de haven ook een reductie van het geluid van het spoorverkeer als van het geluid van de R2 en E34. De bouwaanvraag is ondertussen ingediend. Deze werken zijn gepland tegen eind 2008 - 2009.

 

Image
Een deel van het golfterrein van de Beverse Golfclub die in de toekomst op uitbreiding zal mogen rekenen.
De aanwezigheid van de Schelde biedt een aantal toeristische troeven die moeten benut worden, zoals de uitbreiding van de bestaande golfschool die schitterend is gelegen aan de zwaaikom van de Zeesluis. Er is ook een de mogelijkheid tot uitbouw van een jachthaven in Fort Sint-Marie in het vooruitzicht gesteld. Beide projecten zijn lopende en worden op de voet gevolgd door de gemeente.

 

Kallo zal ook de thuisbasis worden van de Maatschappij voor het Grond- en Industrialisatiebeleid. Deze belangrijke haveninstantie zal dit jaar nog zijn intrek nemen in de oude pastorijwoning achter de kerk. Een aantal renovatiewerken worden hiervoor uitgevoerd.

 

Een nog belangrijkere nieuwe huisvesting in Kallo is voor een vooruitgeschoven havenpost van de brandweer in Kallo. Om alle inwoners nog sneller ter hulp te kunnen komen in tijden van nood zal een brandweerploeg zich vestigen in een nieuwe brandweerkazerne aan de Keetberglaan. Deze lokale brandweerkazerne biedt een prima uitvalsbasis om de deelgemeenten boven de expresweg snel te bereiken. De principiële beslissing werd genomen. Momenteel loopt het onderzoek naar de financiering.

 

Op vlak van mobiliteit wil men het verkeer op aangename wijze door het dorp leiden en daarvoor heeft men vooral aangenaam berijdbare wegen nodig. In 2004 werd de Melseledijk, de belangrijkste toegangsweg tot Kallo heringericht en na het wegwerken van de kasseistrook is deze weg nu super te noemen.
In 2006 volgde de herinrichting van het Dorpsplein met als kers op de taart een geslaagd openingsfeest op 22 september 2006 en de inhuldiging op 17 december 2006 van het kunstwerk 'De Strijd van Aquarius', het beeld dat ieder verwelkomt bij het binnenrijden van Kallo. En nu staan weer wegenis- en rioleringswerken op stapel, met name voor de Victoriestraat, Beverse Dijk en Fabrieksstraat. Al deze werken hebben mee de bedoeling om de verkeersveiligheid te verhogen en het zwaar vervoer te weren.

 

Via de inrichting van het gebied rond de Melkader heeft  het bestuur ook oog voor trage verbindingen. Zo wordt de wandelverbinding tussen de Fabriekstraat, de Schelde en de Kapeldijkstraat verder afgewerkt.  Het pad van de Fabriekstraat naar de Steenlandpolder werd door de Provincie Oost-Vlaanderen aangelegd. Een lokale fietsverbinding, aangelegd door de gemeente en de Provincie, zal zorgen voor een veilige en korte weg naar de school en de begraafplaats. De provincie investeerde tevens in Kallo door de bouw van zes nieuwe steigers voor de vissers. De gemeente zelf heeft nog plannen om een kijkwand met rustplaats te plaatsen aan de Bazeput.

 

Op het vlak van de sport doet de gemeente een inspanning voor KSK Kallo. De gemeente nam al de

Image
De nabijheid van de Waaslandhaven die het in Kallo aantrekkelijk maakt om dicht bij het werk te wonen.
beslissing om de bouw van nieuwe kleedkamers voor en door KSK Kallo te betoelagen.Het kostenplaatje wordt hierbij wel geraamd op een 125 000 euro. Het plaatsen van terreinverlichting op het veld en de betalen van de huur aan Electrabel voor de gronden voor KSK Kallo zowel als voor de schutters waren in 2006 ook knopen die snel werden doorgehakt.  Voor dezelfde schutters wordt trouwens nog een uitbreiding van de schuttersinstallaties met 2 muitwippen op Hoog Kallo voorzien.

 

Op het sociale vlak dan starten dit jaar nog  de werken om de oude vleugel van woon - en zorgcentrum Boeye -Van Landeghem te vervangen door gemeenschapsruimten zoals een keuken, een cafetaria, een kinélokaal, bureelruimten en animatieruimten op het gelijkvloers en 8 zorgflats op de eerste verdieping. Ze kunnen ook door koppels worden ingenomen. Verwacht wordt dat de site, omgevingswerken inbegrepen, in de loop van 2008 klaar zal zijn. Er zit dus leven in Kallo! (Rolf Duchamps)