Werkgroep Speeltuin van ACW wil grote speeltuin

ImageBEVEREN. De werkgroep Speeltuin Beveren van het ACW heeft belangrijke speeltuinplannen. En niet voor een kleine speeltuin want die zijn er voldoende in de verschillende wijken. Zij willen een grote speeltuin met veel voorzieningen en centraal gelegen. Iets met een infrastructuur en verscheidenheid waar ouders voor een dagje met de kinderen heen kunnen.

 

Een speeltuin die een meerwaarde moet bieden ten overstaan van de wijkspeelpleintjes. "Beveren heeft daar absoluut nood aan en we twijfelen er zeker niet aan dat het gemeentebestuur er wil in investeren. Alleen, er is voorlopig geen inplantingplaats te vinden.", klinkt het.

 

"In 2005 werd naar aanleiding van de gemeenteverkiezing een grootschalige bevraging georganiseerd door ACW Beveren", aldus Johan Reyns van de werkgroep, "Er werd naar de prioriteiten voor de volgende 6 jaar rond 9 levensdomeinen gevraagd. Bij het thema ‘een leefbare ruimte’ kwam de vraag naar een grote speeltuin duidelijk op de voorgrond."

 

ACW heeft niets tegen de speelpleintjes in de wijken want deze moeten volgens hen behouden worden en hier en door worden uitgebreid. "Wat Speeltuin Beveren wil is een grote speeltuin waar kinderen van alle leeftijden zich een hele dag kunnen amuseren", zei Johan.

 

Om deze doelstelling te bereiken besliste het bestuur van lokaal ACW Beveren in juni 2007 een werkgroep op te richten met als doel de realisatie van deze grote speeltuin. In november werd een informatiecampagne opgezet binnen de beweging en naar de scholen toe. Van daaruit is de huidige werkgroep Speeltuin.Beveren ontstaan, met enkele nieuwe enthousiaste mensen.

 

De werkgroep heeft een gezamenlijk idee over de centrale speeltuin in Beveren opgesteld: centraal gelegen, voldoende groot, veilige toegangswegen, sanitair, wat kan op korte en wat op lange termijn
gerealiseerd worden enz ….

 

Image
De werkgroep Speeltuin.Beveren met vlnr: Bert Reyns, Gunter Verelst, Machteld Van Raemdonck, Fiene-chien Huylebroeck en Johan Reyns.


Johan Reyns: "We merken dat ook het gemeentebestuur van Beveren niet weigerachtig staat tegenover het idee van zo’n centrale speeltuin. Maar blijkbaar is de druk vanuit de bevolking nodig om de plannen effectief te verwezenlijken. En dat is wat de werkgroep Speeltuin.Beveren wil realiseren. Met de goedkeuring van de gezinsraad, de jeugdraad en de gezinsbond zetten we onze tanden in dit project."

 

Er werd natuurlijk al uitgekeken naar een geschikt terrein en daarbij werd gedacht aan een plaats rond Cortewalle maar in dit park mag geen speeltuin komen. Misschien is er in de sportzone van de Klapperstraat nog plaats? Daar zou een mega-speeltuin niet misstaan. Er is immers al heel wat voor handen aan infrastructuur. De ACW-werkgroep geeft alles door  aan het gemeentebestuur dat eigenlijk een selectie moet maken uit gronden waar de speeltuin mogelijk is.

 

Feit is dat de werkgroep Speeltuin.Beveren een centraal gelegen plaats wil die gemakkelijk en veilig te bereiken is. Er moet voldoende parkeerplaats zijn en een zeer ruime fietsenstalling. De werkgroep waar wat hij wil en heeft de voorwaarden waaraan moet worden voldaan samen gezet: hij met voor alle leeftijden toegankelijk kunnen zijn: van peuter tot tiener. Niet alleen speeltuigen moeten aanwezig zijn maar ook bergen, bos en grasplein, de oppervlakte moet groot zijn zodat naast het inrichten van de basisspeeltuin, er ook voldoende uitbreiding mogelijk is.

 

ACW wil er ook spoed achter zetten en wil dat de gemeente een budget voorzet in de begroting 2009. De grote basisspeeltuin willen ze openen in het begin van de Paasvakantie 2010 en daarna de zaak jaarlijks uitbreiden met grote speeltuigen.

 

Ze zien het echt groots maar zou het in de 21ste eeuw wel anders kunnen? Ze willen de leeftijdzones gescheiden houden. Het domein moet ook volledig afsluitbaar zijn, zeker ’s avonds om vandalisme en ongewenste bezoekers buiten te houden. Dat is helaas ook 21ste eeuw. Het skatepark van Zwijndrecht zal om dezelfde redenen ook ’s avonds dicht gaan. ACW stelt ook voor dat er toezicht is.

 

Ook op vlak van sanitaire voorzieningen hebben de initiatiefnemers hun verzuchtingen al gebundeld: zowel kindertoiletten als toiletten voor volwassenen én een voorziening om baby’s en peuters te verschonen. Honden mogen de speeltuin niet binnen en zitbanken moeten ook voorzien worden.


Speeltuin.Beveren heeft dus niet stil gezeten en stelde zelf al een eigen website samen: speeltuin.beveren.googlepages.com. Ze starten van nu tot eind 2008 een intensieve actieperiode om duidelijk te maken dat de vraag naar een grote speeltuin bij heel wat Beverse kinderen en hun ouders leeft. Om met het initiatief meer naar buiten te komen en meer te vernemen wat leeft bij kinderen en ouders, start deze maand nog een fotowedstrijd. Ze gaan op zoek naar de leukste, tofste, mooiste, … speeltuin!


Wie een foto van zijn/haar droomspeeltuin (in binnen- of buitenland) opstuurt, maakt kans om een mooie prijs te winnen! Foto’s doorsturen kan tot 10 september 2008 naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. in volgende formaten: jpeg, jpg, bmp, zip. Fotoprints kunnen verstuurd worden naar Vlierstraat 83 te 9120 Melsele op formaat van minimum 10 op 15 cm. (Rolf Duchamps)

 

 

 

Lees ook:

De Grote Markt van Beveren werd plots een grote speeltuin.BEVEREN. De werkgroep Speeltuin.Beveren is zinnens resoluut door te gaan naar hun doel om in Beveren een grote speeltuin te krijgen. Dat...