Sociaal akkoord bij intercommunale IDM

LOKEREN. De onderhandeling bij de intercommunale voor huisvuilverwerking en milieuzorg Durme Moervaart (IDM) hebben geleid tot een sociaal akkoord. Bij de onderhandelingen stelde voorzitter Marc Maes een sociaal pact voor dat gedurende vijf jaar de sociale vrede moet garanderen en tegemoet komt aan een aantal verzuchtingen van het personeel.

 

Het voorstel voorziet in een forse loonsverhoging, gespreid over vijf jaar en mits gunstige evaluatie.  Ook wordt de pensioenongelijkheid tussen contractuele en statutaire werknemers aangepakt. Vanaf 1 januari 2009 krijgen de contractuelen een groepsverzekering. Dat moet het pensioennadeel van deze groep werknemers wegwerken. Gevolg is dat zij niet meer in aanmerking komen voor een vaste benoeming.

 

De voorstellen werden positief onthaald door het personeel en unaniem goedgekeurd door de afgevaardigden van de drie overheidsvakbonden ACV-Openbare Diensten, ACOD en VSOA. Op 25 mei keurden het directiecomité en de raad van bestuur van IDM het voorstel goed.

 

De intercommunale zal dus gespaard blijven van de stakingsgolf voor meer koopkracht binnen openbare besturen. En daar is voorzitter Marc Maes blij mee: "Niemand is gebaat met werkonderbrekingen of Napolitaanse toestanden waarbij het huisvuil niet langer opgehaald wordt. Bovendien is tevreden personeel ook gemotiveerd personeel." (mb)