Nieuwe 'special shape' ballon voor Marc Verhelst

Image
Marc Verhelst en zijn dame Betsy zien een droom in vervulling gaan.
ZWIJNDRECHT/LINKEROEVER. De Zwijndrechtse ballonvaarder en organisator van de Ballonmeeting in deze gemeente, Marc Verhelst, heeft in de groene zone nabij het Sint-Annastrand zijn nieuwe ballon voor de eerste keer rechtgezet. Mede door het goede weer was er bijzonder veel belangstelling voor deze special shape of ballon met een speciale vorm. Marc liet een bijzonder fraaie figuur maken die hij de naam 'Mauriske' heeft gegeven.

 

De voorstelling werd bijgewoond door André Maes die ooit de eerste Spaanse ballon van Ultramagic naar ons land bracht. Momenteel is zijn hobby vliegtuigen restaureren en als we een tweedekker in de lucht zien, denk dan maar dat André er bij betrokken is. Toen in 1989 VTM begon was André Maes de ballonvaarder die met de VTM-ballon overal de publiciteit verzorgde. Gedurende zes jaar deed hij dat. Nu wilde hij het grote moment voor zijn vriend Marc Verhelst niet missen en stak zowaar de handen uit de mouwen om het nieuwe ding te helpen recht te zetten.

 

Image
Mauriske zelf in groot ornaat met zijn lachende mond.
'Mauriske' is een schitterende verwezenlijking geworden bij de ballonmakers Ultramagic nabij Barcelona. Marc noemde hem Mauriske naar herinnering van zijn overleden schoonvader die ook Maurits heette maar een bijzonder leuke grappenmaker was. Daarmee gaat een droom in vervulling voor Verhelst. Hij zal er vluchten mee maken enkel voor het vermaak, zo’n 20 tot 25, denkt hij. Hij trekt er mee naar Nederland en Italië.

 

Zijn 'Mauriske was echt spik splinternieuw. Hij was vorige woensdag toegekomen en donderdag in Brussel gekeurd door het Bestuur der Luchtvaart. Toen hij werd uit de zak gehaald deed het maagdelijk wit van de ballonstof pijn aan de ogen in de stralende junizon. Het was even zoeken naar de juiste kabeltjes en kijken wat het onderste was. "’t Is voor mij ook de eerste keer dat ik hem zie", zei Marc.

 

Het volk van de nabijgelegen camping wist niet wat er gebeurde. Zonnende dames trokken hun bikini wat hoger op. Van de wandeldijk namen velen de verbinding naast de Zeester en volgden het openleggen van Mauriske en hoe de grote ventilator er koude lucht in begon te blazen. Het hoofd van Mauriske begon vorm te krijgen. "Pas op voor zijn neus", riep Marc. Dat was een rood uitsteeksel in de zwellende ballon. Hoe meer lucht er in kwam hoe meer elementen er voor het eerst te zien waren. De vele vrienden uit de ballonwereld keken enorm nieuwsgierig. Marc trok de branders in goede positie, de gasfles werd open gedraaid. Wie te dicht bij stond werd op afstand gezet.

Plots sprongen de vlammen in het binnenste van Mauriske die niet aarzelde om snel dikker te worden en rechtop te gaan staan. Vooral die rode neus kwam meest in beeld. Bovenop zijn hoofd dook dan

Image
De andere gedaante van Mauriske: hij heeft verdriet, hij weent.
nog een petje op. Wat een knappe ballon. Een inhoud van 3000 m³ heeft hij en let op, dat is geen kleintje. De mand moest door sterke handen worden bijgehouden. De mand was het enige dat niet nieuw was. Neen, die kan voor alle ballons gebruikt worden. Er kan een persoon of vier in. Maar een special shape heeft niet als doel, altijd liefhebbers voor een vlucht mee te nemen.

 

Marc stelde dat hij in België niet zoveel met Mauriske zal vliegen. Spijtig, want het is een ballon die snel een begrip zal worden. De belangstelling was ondertussen nog aangegroeid. Toen de ballon helemaal rechtop stond, steeg er spontaan applaus op. Terecht, want het was toch een primeur. Al dat volk zal later, wanneer ze Mauriske eens in de lucht zien, kunnen zeggen: "Als die voor de eerste keer werd rechtgezet, was ik er bij daar aan de plage van Snt-Anneke."

 

En dan deden we toch nog een vaststelling wanneer we rond de ballon liepen. Mauriske hadden we tot dan gezien als een lachend heertje met een rood jeneverneuske. Maar langs de andere kant had hij wel dat rood jeneverneuske maar niet die lachende mond. Neen, de lippen hingen omlaag en het was hier een wenend Mauriske. Als hij in de lucht hangt is het dus kijken langs welke kant hij in beeld is. Maar hoe dan ook, Mauriske is een pracht van een special shape. Een peter en meter zal hij niet hebben want Marc zegt dat het geen gewoonte is bij dit soort ballons.

We wensen Mauriske een lang leven toe en dat hij veel van de wereld mag zien maar dan wel langs de kant de glimlach. (Rolf Duchamps)