Kleuters in het verkeer, een primeur in Hamme

HAMME. In Hamme start een uniek project rond verkeersopvoeding voor kleuters. Het is uniek omdat het een samenwerkingsverband is tussen de politiezone Hamme - Waasmunster, de Hamse kleuterscholen, het gemeentebestuur en een privé-partner en de doelgroep enkel en alleen kleuters zijn.

 

Maandag 9 juni, is er in zaal  'H@ambiance' in het Meulenbroek tussen 10 u. en 11 u. een volgende ‘verkeersles’ voor onze kleutertjes. Het is een echte primeur voor Vlaanderen.

 

Dagelijks gebeuren er jammer genoeg ongevallen met fietsers in het verkeer, soms met dramatische afloop. Niet zelden zijn kinderen hiervan het slachtoffer. Nochtans kan en mag niet altijd de ‘schuld’ op de autobestuurders geschoven worden. Ook de zwakke weggebruikers zoals fietsers dienen zich toch wel aan de verkeersregels te houden omwille van hun eigen veiligheid en die van anderen. Daarom werkte de politie Hamme - Waasmunster in de gemeentelijke zaal 'H@ambiance' een uniek parcours uit met verkeerstekens, verkeerslichten enz.


Het is de bedoeling dat de beginnende fietsende kleutertjes op een voor hun jonge leeftijd pedagogisch verantwoorde wijze belangrijke zaken uit het verkeer worden bijgebracht, en dat met het creëren van situaties die zij zelf heel concreet meemaken als ze met hun fietsje op de openbare weg komen. Inderdaad, jong geleerd is oud gedaan.

 

Kleuters leren in de kleuterklas reeds op hun jonge leeftijd omgaan met o.a. computer, weliswaar spelenderwijs. Waarom zouden ze dan niet, eveneens op een aangename manier, vertrouwd gemaakt worden met de regels van het verkeer, ditmaal in het belang van hun eigen veiligheid, misschien zelfs van hun eigen leven ? (R.D.)