Henri Osselaer 400.000ste bezoeker aan containerpark
TEMSE. In het containerpark in de Frankrijkstraat werd de 400 000ste bezoeker geteld en meteen gehuldigd als 'jubilmeumbezoeker'. Het gemeentelijk containerpark dat in de Industriezone TTS is gelegen opende voor het eerst de poort in april 1994.
Op 25 november 1991 ondertekende het gemeentebestuur de milieuconvenant. Deze overeenkomst tussen de gemeenten en de Vlaamse Gemeenschap houdt o.m. in, dat elke gemeente verplicht is om over te gaan tot de inrichting van een containerpark. Bovendien dient er volgens het afvalstoffenplan per 10.000 inwoners een dergelijk park te worden ingericht op het gemeentelijk grondgebied.
Sinds zaterdag 16 april 1994 is het containerpark voor iedere Temsenaar toegankelijk en donderdag 5 juni kwam de 400.000ste bezoeker er binnen. In 1994 werd al een reglement meegegeven. Er werd toen op gewezen dat een containerpark geen stortplaats is, maar een milieuvriendelijke opslagplaats voor bepaalde recycleerbare huishoudelijke afvalstoffen. Er werd 14 jaar geleden ook al een K.G.A-kluis (Klein Gevaarlijk Afval) geplaatst. Temse was de eerste gemeente die zo een kluis met 8 compartimenten heeft geplaatst volgens de geijkte normen van O.V.A.M. (met bliksemafleidingssysteem)
We keren even terug in de tijd en zetten enkele verwezenlijkingen of innovaties bij elkaar. Bij de opening zag het containerpark er uit als volgt: een portiershuisje met sanitaire installaties, 4 gesloten containers voor het inzamelen van volgende droge huisvuilfracties: papier en karton, wit glas, gekleurd glas en plastiek recipiënten, 4 open containers voor het inzamelen van volgende droge huisvuilfracties: steengruis en puin, probleemafval en oude metalen (1 voor ferro metalen en 1 voor non-ferro metalen), een frituuroliecontainer en een afvaloliecontainer
een K.G.A.-kluis met acht compartimenten, een batterijen- en een T.L.-lampencontainer, een stockageruimte voor rubberbanden, een vrij grote stockeerplaats voor hakselhout en een bijhorende machine.
Om tegemoet te komen aan de vraag van de plaatselijke middenstand werd kort na de opening al beslist om vanaf 3 november 1994 het containerpark iedere donderdagvoormiddag van 9 tot 12 u. uitsluitend open te stellen voor de aanvoer van afvalfracties afkomstig van de lokale middenstand en de K.M.O.’s. Het retributiereglement voor deze aanvoer werd door de gemeenteraad in zitting van 24 oktober 1994 goedgekeurd.
In 1995 werd het containerpark uitgebreid met 4 open en 5 gesloten containers voor het inzamelen van drankkartons, koelkasten en diepvriezers, tuinafval en boomstronken, textielafval, vlak- en gewapend glas, groot-huisvuil, twee kunststof containers en een container voor het inzamelen van blik. Op 17 november 1995 werd het uitgebreide containerpark in de industriezone integraal opengesteld voor het publiek.
De bijkomende kosten voor het nieuwe containerparkgedeelte bedroegen ongeveer 215.000 euro (Toen nog ongeveer 8.700.000 fr.), waarvan de helft voor containers en de andere helft voor de infrastructuur. Voor de realisatie van deze tweede fase genoot het gemeentebestuur van een subsidiëring van 55 % van OVAM.
Met de uitbreiding van het containerpark 1995 beoogde het gemeentebestuur tegemoet te komen aan de vraag van de lokale bevolking om bijkomende afvalfracties op een milieuverantwoorde wijze kwijt te raken. Door een voortdurende sensibilisatie trachtte het gemeentebestuur de bevolking te inspireren om verder bij te dragen tot een milieubewuste aanpak van de afvalberg door zich op een verantwoorde wijze te ontdoen van afvalstoffen. Het bezoekersaantal van het containerpark bedroeg in die tijd ongeveer. 1.000 per maand. Door campagne te voeren hoopte het gemeentebestuur het aantal bezoekers met de helft te verhogen.
Uit voortdurende bezorgdheid voor de vrijwaring van het milieu gaf het college van burgemeester en schepenen aan Curitas n.v. de toelating om op het gemeentelijk containerpark een container te plaatsen bestemd voor de selectieve inzameling van textiel en lederwaren. In deze speciale container kunnen momenteel de volgende goederen worden gedeponeerd:
- alle draagbare kleding voor kinderen, vrouwen en mannen
- alle huishoudlinnen en beddegoed
- oude schoenen (gepaard !), handtassen en lederwaren.
Kwamen we dan in 2005 toen het college van burgemeester en schepenen besliste de dienstverlening tot het aanvoeren van afvalstoffen door particulieren op het gemeentelijk containerpark, uit te breiden met 6 uren per week. Vanaf 1 oktober 2005 werd het containerpark toegankelijk van dinsdag tot vrijdag, telkens vanaf 13u30. Het gemeentebestuur wilde daarmee het containerpark optimaal bereikbaar stellen voor de inwoners.
Het containerpark van Temse kreeg steeds meer bezoekers en precies twee jaar geleden, op dinsdag 6 juni 2006 werd de 300 000ste bezoeker geregistreerd sinds de ingebruikname in 1994. De jubileumbezoeker was Erik Voets uit de Triphon De Smetstraat. Uit handen van schepen van Leefmilieu Ingrid Meeus kreeg hij een bierkorf cadeau. De verwelkoming werd bijgewoond door de parkwachters Rudy De Ryck, Triphon Goossens en Alex Baeck, schepen van leefmilieu Ingrid Meeus en Joris Baeck van de Milieudienst.

Dit jaar werd Henri Osselaer met een cadeaukorf bedacht omdat hij de 400.000ste was. Dus op twee jaar werden er 100.000 bezoekers verwelkomd. Henri werd door schepen Franky De Graeve gelukgewenst.(ROLF DUCHAMPS)