Jeugdraad maakt leesbare handleiding van Jeugdbeleidsplan

Image
In de sporthal hangt de affiche met de bakjes waarin de kleine boekjes zitten met een leesbaar 'Jeugdbeleidsplan'.
ZWIJNDRECHT/BURCHT. De Zwijndrechtse jeugdraad heeft van het jeugdbeleidsplan 2008-2010 op een weldoordachte manier een handleiding gemaakt. De raad heeft er een boekje aan gekoppeld dat als titel meekreeg: "Wil je toekomst maken? Steek je neus in Zwijndrechtse jeugdzaken".

 

Het plan werd ontkleed. Alle moeilijke woorden, typisch gemeentelijk vakjargon en ingewikkelde doelstellingen zijn geëlimineerd uit het formele document. De jongeren van de Jeugdraad hebben er een leesbare uitgave van gemaakt voor jongeren en volwassenen. "Deze STRIPactie heeft ons bloed, zweet en tranen gekost. Maar het is uniek in Vlaanderen", aldus de verantwoordelijken.
 

Een jeugdbeleidsplan is een officieel document en bestaat uit verschillende doelstellingen en concrete acties. Elke drie jaar moet het gemeentebestuur een dergelijk plan opmaken en voor goedkeuring voorleggen aan de Vlaamse overheid. De gemeente Zwijndrecht vindt het belangrijk dat kinderen en jongeren zelf weten wat er de volgende drie jaar voor hen wordt gedaan. Daarom heeft de Jeugdraad het initiatief genomen dit plan op een heel ludieke en duidelijke manier te vertalen voor jongeren.

 

De Jeugdraad adviseert de gemeente over alles wat met jeugdbeleid te maken heeft.  In het huidige jeugdbeleid van Vlaanderen is jeugdinformatie een prioriteitsthema. Vandaar dat de Zwijndrechtse Jeugdraad de daad bij het woord heeft genomen en de jongeren informeert! Deze laagdrempelige uitgave zou interesse, enthousiasme en participatie bij jongeren moeten opwekken en vergroten.

 

Het is de eerste keer dat er een versie op jongerenmaat is gemaakt. De Jeugdraad koos voor een originele vormgeving: kleine boekjes onderaan een kleurrijke affiche. De pocketboekjes zijn er gewoon uit hun bakje te nemen. Deze affiches worden verspreidt in de bibliotheek, de sporthal, de kerk, het jeugdcentrum, het OCMW en verschillende jongerencafés. Alle 18, 19 en 20-jarigen kregen persoonlijk toegestuurd. Het is ook digitaal te verkrijgen.

 

Het boekje van 9cm breed en 12 cm hoog handelt over zes thema’s: Vrije Tijd, Toegankelijk Jeugdwerk, Jeugdwerkinfrastructuur, Jeugdinformatie, Jeugdruimte, Inspraak en Participatie. In een annex gaat het nog over het ‘Beleidsplan Kinderopvang’. Het is een bijzonder goed initiatief dat de jongeren een duidelijke kijk zal geven waarover het in hun gemeente nu eigenlijk gaat. Een boekje om echt eens te lezen zodat men mee is in de evolutie der komende drie jaar.(Rolf Duchamps)