Huishuurtoelage voor lage inkomens

TEMSE. Het OCMW van Temse gaat een huishuurtoelage geven aan Temsenaren met een laag basisinkomen. De beslissing van het OCMW is er gekomen door de hoge huurprijzen en de lange wachtlijsten voor een sociale woning. Het bedrag van de toelage hangt af van het inkomen en de huishuur.

 

Door de hoge huurprijzen van woningen en appartementen kunnen heel wat mensen met een laag inkomen met moeite hun huishuurbetalen. Het gevolg laat zich raden: door achterstallige betalingen worden mensen uit hun huis gezet. De lange wachtlijsten bij de sociale huisvestingsmaatschappijen zorgen ervoor dat mensen met een laag inkomen een woning of appartement moeten huren op de privémarkt maar dat eigenlijk niet kunnen betalen. Daarnaast leven heel wat sociaal zwakkeren in een ongeschikte woning. Deze woningen worden doorgaans wel aan een lage prijs verhuurd maar energie-, dokters, medicatie- en andere kosten dreigen hier de pan uit te swingen. 

 

Om een einde te maken aan deze wantoestanden gaat het OCMW een huishuurtoelage toekennen. Het bedrag van deze toelage is afhankelijk van het inkomen en de huurprijs. Er zijn wel een paar voorwaarden waaraan voldaan moet zijn om recht te hebben om deze toelage. Wie de huishuurtoelage wil ontvangen, moet zich verplicht inschrijven bij de verschillende huisvestingsmaatschappijen van Temse,  de gemeentelijke ambtenaar moet de betrokken woning geschikt verklaren en de bewoner(s) moet minstens 6 maanden onder één of andere vorm van begeleiding staan bij het OCMW of gekend zijn  bij het OCMW.

 

Het OCMW hoopt dat toelage bij de huurders voldoende financiële ruimte zal creëren en de huurder zal aanmoedigen om een geschikte woning te zoeken, hoge energiefacturen, gezondheidsproblemen door een ongezonde woning, ...  hopelijk in Temse tot het verleden zullen behoren. (mb)