Forfaitaire huisvuilbelasting afgeschaft, of toch niet helemaal?
LOKEREN. De Vlaamse Regering had een begrotingsoverschot, en verklaarde zich daarom bereid tot een aantal financiële tegemoetkomingen naar de gemeenten toe. Gemeenten, die daar wensen van te profiteren, moeten evenwel vóór 31 mei toetreden tot het 'lokaal pakt'.
Tijdens de gemeenteraadszitting van 26 mei 2008 werd deze toetreding goedgekeurd, waaraan bepaalde engagementen verbonden zijn, o.a. geen belastingsverhoging en geen nieuwe belasting in 2009. (Dit engagement vormt voor Lokeren geen probleem, aangezien de gemeentelijke personenbelasting zelfs nog verlaagd werd van 8,00 naar 7,50%), geen nieuwe forfaitaire gezinsbelasting tot 2012 en afschaffing forfaitaire huisvuilbelasting.
De gemeenteraad was dus genoodzaakt om de forfaitaire huisvuilbelasting, momenteel 80 euro per gezin per jaar, af te schaffen. Voortgaande op de cijfers van 2007, betekent dit een jaarlijkse minderopbrengst van 1.119.000 euro.
Toch een behoorlijke aderlating, vond ook het Schepencollege. En aangezien vanaf de toetreding tot het lokaal pact geen nieuwe forfaitaire gezinslasten mogen ingevoerd worden, kwam men met de volgende 'creatieve' oplossing:
Vooraf nog snel invoering van een nieuwe forfaitaire gezinsbelasting ten bedrage van 60 euro. Maar de forfaitaire huisvuilbelasting moest verplicht geschrapt worden, dus kreeg het nieuwe geesteskind de naam 'milieubelasting'. Enkele minuten later werd dan de toetreding tot het lokaal pact goedgekeurd.
Op reacties van de oppositie antwoordde burgemeester Anthuenis, dat deze constructie per saldo toch nog een voordeel oplevert van 20 euro per gezin. Hij beschouwde een milieubelasting van 60 euro overigens niet overdreven als vergoeding voor o.a. de kosten voor glasbollen en voor gratis ophaling van oud papier. Tevens wijst hij erop dat de gemeentelijke toeslag op personenbelasting vanaf het aanslagjaar 2008 verlaagd is naar 7,50%, daar waar die voorheen 8,00% was gedurende de laatste 15 jaren. (tdw)