Rapport zonale veiligheidsraad Lokeren

LOKEREN. Uit het jaarlijkse rapport van de Zonale Veiligheidsraad blijkt dat de politie van Lokeren goed werk levert.

De belangrijkste resultaten zijn de gevoelige dalingen van verkeersongevallen met lichamelijk letsel en van inbraken uit voertuigen. Hiertegenover staat de stijging van het aantal woninginbraken.

 

In vergelijking met 2006 daalden de verkeersongevallen met lichamelijk letsel met 20%. Er vielen helaas drie dodelijke slachtoffers. De lokale politie focust sterk op de baan naar Zele. Op deze gewestweg is er een lichte daling van het aantal ongevallen. Toch gebeurden twee van de drie dodelijke ongevallen wel op de N47 tussen Lokeren en Zele. Het stadsbestuur ijvert bij de Vlaamse overheid om de maximumsnelheid te beperken tot 70 km/u op de plaatsen waar dit nu 90 km/u is. Ter hoogte van school Heilige Engelen zal tijdens schooluren de snelheid van 30 km/u gehandhaafd blijven. Als bijkomende maatregel zal er een rotonde worden aangelegd op de N47. Enerzijds als ontsluiting met het industriepark E17 en anderzijds om de verkeersveiligheid te verhogen.

 

inbraak voertuigen

 

Het aantal inbraken uit voertuigen is met meer dan een kwart gedaald ten opzichte van 2006. Een negatieve uitschieter was de periode van de Lokerse feesten. De befaamde ‘magneetbende’ werd gepakt, maar is sinds kort weer op vrije voeten. Ze maakten gebruik van een magnetisch voorwerp zoals een fietsdynamo om autoramen makkelijk te verbrijzelen. Waakzaamheid blijft dus steeds geboden. De politie vraagt aan de bestuurders om hun voertuig achter te laten op een goed verlichte plaats en om geen waardevolle zaken achter te laten.

 

aanpak overlast

 

Binnenkort komen er in Lokeren op gerichte plaatsen bewakingscamera’s. Dit worden 22 camera’s en 1 mobiele camera die op nieuwe gevoelige plaatsen kan worden opgesteld. Op de Lokerse feesten worden al een aantal camera’s uitgetest. Na september wordt het overige deel geïnstalleerd. Hiermee willen de politie en het stadsbestuur de leefbaarheid van Lokeren nog verhogen.

 

De overlast kan nog beter worden dankzij 2 maatregelen:

- Het Nero-project, waarbij minderjarigen die kleine feiten plegen worden opgevolgd en begeleid in samenspraak met de ouders.

- Gemeentelijk Administratief Sanctierecht, waarbij geldboetes door de gemeente kunnen worden uitgeschreven.

 

In 2007 werden er twee zaken gesloten om de overlastproblematiek aan te pakken. The New President omwille van steeds terugkerende vechtpartijen en een internetcafé op Het Zand door de geluidsoverlast.

 

woninginbraken

 

De politie verricht hopen werk in verband met inbraakpreventie. Zo zijn er regelmatig anti-inbraakcontroles en sporadische anti-inbraakacties met andere politiezones.

 

Tot 2006 daalde het aantal woninginbraken in Lokeren zeer sterk. In 2007 nam het aantal inbraken toch opvallend toe. De stijging van woninginbraken is een vrij algemeen beeld in onze regio.

Een tip voor bewoners is ramen en deuren te voorzien van goede sloten. Het is belangrijk dat het slot niet uitsteekt zodat de inbreker het niet kan afbreken. Geef je woning ook tijdens je afwezigheid een bewoonde indruk. Een betere beveiliging hoeft niet altijd duur te zijn. Gratis informatie kan men bekomen  bij de stedelijke dienst voor integrale veiligheid (Villa Geurts in de Groendreef, 09/340 95 00)

 

Verdachte zaken mogen steeds gemeld worden aan de lokale politie, die belooft de anonimiteit van de beller te waarborgen. De melder krijgt bovendien ook steeds feedback over wat er met zijn/haar melding is gebeurd. (tdw)