Een confettivrije carnavalstoet moet kunnen

HAASDONK. Het gooien van confetti tijdens de carnavalstoeten is een oud gebruik maar het afschieten van die kleine ronde stukjes papier met een kanon, gaat te ver. Enkele honderden inwoners van Haasdonk hebben een petitie getekend voor een confettivrije carnavalstoet.

 

De aanleiding hiervoor was dat de opkuis na de stoet maar gebrekkig verliep en dat nog veel confettieproppen na weken nog tegen de gevels hingen. We maakten daar zelf ook kennis met het confettikanon toen we na de stoet een huiswaarts rijdende carnavalswagen kruisten ter hoogte van de Bankstraat in de richting van Haasdonk centrum. Ook al reden we niet zo snel, de gasten van de carnavalswagen richtten hun kanon op onze voorruit en toen zagen we plots niets. In een reactie stuurden we toch naar het fietspad toe. Een bijzonder gevaarlijke situatie die onder geen enkele voorwaarde kan toegelaten worden. Het gebeurde buiten het parcours.

 

In de Beverse gemeenteraad werd door Bruno Stevenheydens (Vl.B) de vraag gesteld of de gemeente iets gaat ondernemen om het confetti gooien toch beter aan te pakken. De opkuis bedraagt toch een 7.000 euro.


Schepen Raf Van Roeyen heeft het probleem ook al besproken en zal samen met de carnavalsverenigingen uit Groot-Beveren én de carnavalvierende scholen naar een oplossing zoeken. Vooral i.v.m. de kanonnen die toch een grote hoeveelheid confetti afschieten. De schepen wil uniformiteit in gans de gemeente. (R.D.)