Internetcafe in OCMW-rusthuizen

LOKEREN. Het OCMW van Lokeren opent tijdens de week van de internationale telecommunicatie een internetcafé in zijn beide rusthuizen in Lokeren en Eksaarde. Bedoeling is de nieuwsgierigheid te wekken van de residenten voor het gebruik van het internet. 

 

Het initiatief wordt opgestart met vrijwilligers die de residenten wegwijs zullen maken in het gebruik van het internet, met de bedoeling dat zij na verloop van tijd zelfstandig  informatie op het net kunnen opzoeken. De meeste mensen in de rusthuizen hebben nog nooit kennis gemaakt met het internet maar gebruik van het internet is, zelfs voor senioren, quasi onmisbaar als bron van informatie voor wie er nog wil bijhoren.  Met dit initiatief kijkt het Lokerse OCMW al naar de toekomst. "De toekomstige generaties die in de rusthuizen zullen opgenomen worden, zullen vaak wel al kennis gemaakt hebben met dit medium.  Vanuit de missie van de OCMW-rusthuizen om een 'thuis te creëren' is het dan ook logisch dat zij dit medium ook na hun opname in een rusthuis verder zullen kunnen blijven gebruiken. Eigenlijk verwacht ik dat internet in de nabije toekomst in de rusthuizen overal de standaard zal zijn.", zegt OCMW-voorzitter Luc De Block.

 

Vanuit de visie die het Lokerse OCMW ontwikkelde om in de rusthuizen een all in prijs aan te rekenen, betekent dit dat deze extra service voor de residenten niets zal kosten. Ook familie van de residenten in eerste rang zullen van dit initiatief kunnen gebruik maken, eveneens onder begeleiding van een vrijwilliger.

 

Om de drempel tussen seniorenverenigingen en rusthuizen te verlagen, stelt het OCMW het initiatief ook open voor seniorenverenigingen. "Er zal wel over gewaakt worden dat er geen misbruik zal gemaakt worden van dit medium door mensen van buitenaf en dat dit initiatief niet gezien wordt als een alternatief voor de bestaande reguliere opleidingen op dat vlak. De klemtoon zal hoe dan ook dus wel liggen bij de bewoners van de rusthuizen. Na 3 maand komt er een evaluatie en eventuele bijsturing van dit project.", vult De Block aan. (mb)