Reus Sturm gedoopt

ImageBEVEREN. Woensdag 7 mei heeft de Orde van het Pilorijn op het terrain van carosseriebedrijf Blitz de reus deken Sturm gedoopt. De reus is gebasseerd op de dorpsfiguur deken Leopold Sturm.

"De reus is het resultaat van gedurende enkele weken hard werken, veel plezier maken met af en toe een pintje.", liet de Orde van het Pilorijn weten. Het is dankzij Jaak Bosman dat de reus er gekomen is. Dat het een liggende reus geworden is, is dan weer te danken aan kunstenaar Wim Van Remortel die het hoofd en de handen in kunststof maakte. Deken Sturm groet vanuit z'n doodskist de bevolking. Deze pose heeft z'n praktische voordelen maar heeft vooral een symbolische waarde. Deken Sturm leeft immers verder in het collectieve geheugen van de Beverenaars en heeft als het ware de dood overstegen.

Image


De reus is een hommage aan een bekende Beverenaar, illuster mens en beminnelijke deken. Dat deken Sturm een speciaal figuur is, lijdt geen twijfel. In toespraken werd deken Sturm beschreven als een rechtlijnig, imposante en grote figuur die steeds omgeven werd door een walm sigaar. Deken Sturm was ook heel sociaal bewogen. Rerum Novarum en kuisheid tot het huwelijk waren z'n stokpaardjes. Deken
Image
Op de doopplechtigheid las acteur Wim De Schepper levendig enkele preken voor van de echte deken Sturm.
Sturm was een deken die ferm kon preken. Zelfs nu, 45 jaar na z'n dood, maakten z'n preken nog indruk. Of was het de levendige manier waarop acteur Wim De Schepper de preken voorlas? Wie de preken wil nalezen, kan dat op de website van de hertogelijke kring Het Land van Beveren.

Richard Willems schetse kort de loopbaan van deken Leopold Sturm die in 1875 in het Nederlandse Hoofdplaat werd geboren. Sturm werd in 1912 benoemd als onderpastoor in de Sint-Martinusparochie, toen de enige parochie in Beveren. In 1926 werd Leopold Sturm pastoor van Moerzeke-Castel om 6 jaar later terug te keren naar Beveren als 'deservitor met recht van opvolging'. Na de dood van deken Franciscus Villays volgde Leopold Sturm hem op in 1934. Sturm bleef 28 jaar deken tot hij op 87-jarige leeftijd op rust ging. Toen werd hij geestelijk directeur van het Oud Geestelijk hof bij de Zusters van O.L.Vrouw Presentatie Beveren. Leopold Sturm overleed een jaar later op 2 juli 1963.

Wie de reus deken Sturm wil zien, kan dat op zondag 18 mei 2008 tijdens de reuzenstoet die in Beveren uitgaat ter gelegenheid van de Puitenslagersfeesten. De organisatoren van die feesten willen een nieuw wereldrecord vestigen. Met de nu 197 ingeschreven reuzen kan dat geen probleem zijn. Tenzij de weergoden de pret vergallen. Het rijtuig met de daarop de kist en reus Sturm wordt getrokken door een wagen van de Wase Begrafenissen. De wagen kreeg een krans mee met de gepaste tekst 'Het zal nooit meer sturmen'.

Bekijk ook onze reportage:

 

Lees ook:

BEVEREN. Het komend weekend wordt verder gevierd en gefeest rond de 30ste Puitenslagersfeesten. Op zondag 18 mei komt dus die recordpoging om een zo groot mogelijk aantal reuzen bij elkaar te...

Een portret van E.H. Prosper Sturm, de deken van Beveren van 1934 tot 1962.BEVEREN. De 'Orde van de Pilorijn' heeft een nieuwe reus voor Beveren gebaard. Ze gaan hem op woensdag 7 mei dopen...