Nieuwe dienstverleningen bij OCMW Kruibeke

KRUIBEKE/BAZEL. Het OCMW heeft er, nu het nieuwe rusthuis er stralend bij staat, nog een paar nieuwe dienstverleningen klaar. Dat zijn het 'Centrum voor Kortverblijf De Biekorf' en het 'Centrum voor Dagverzorging De Waterlelie'. De Biekorf komt met 5 bedden bij de 150 nieuwe bedden in het nieuwgebouwde rusthuis. Het gaat over een kortopvang of een verblijf van maximum 3 maanden. Het staat gelijk met een kort rusthuisverblijf.

 

Dagopvang De Waterlelie is een dienstverlening waarbij de mensen ’s morgens gebracht worden of ook opgehaald worden, als zij dat wensen, door de handicar. In principe is dat een verblijf van 8u30 ’s morgens tot 17u. Ze kunnen er een middagmaal gebruiken en zelfs een ontbijt en een avondmaal zijn mogelijk. Dat avondmaal kunnen ze eventueel meenemen naar huis. Het is de bedoeling om de mensen op te vangen die bijvoorbeeld bang zijn overdag omdat ze allen zijn en opvang nodig hebben, of mensen wiens mantelzorgers een paar dagen weg zijn of met vakantie.

 

Het is een ziekenhuis- of rusthuisopname opname maar een dagcentrum. Er is ook bewust gekozen voor een andere ingang, dus niet deze van het hoofdgebouw. Deze mensen gaan dus niet ‘naar het rusthuis’ maar wel naar een dagverblijf. Er zijn 7 kamers voorzien en een grote gemeenschappelijke ruimte waarin een aantal activiteiten worden georganiseerd. Er staan ook een paar bedden voor mensen die een siësta willen doen. Het is eigenlijk een soort leefgemeenschap gedurende een dag voor mensen die om een aantal redenen niet allen thuis willen, kunnen of mogen blijven.

 

Deze dienst is nog niet in werking omdat er nog een procedure loopt om een kracht aan te werven. Er wordt gehoopt toch begin juni  in de Waterlelie van start te gaan. Alles is wel al ingericht. In principe kunnen Kruibekenaren van 60 jaar en ouder er terecht en mensen uit de gemeente zullen hiervoor altijd prioriteit hebben. Het gaat ook niet om mensen die een rusthuisopname nodig hebben. Het mag dus geen 'verkapte rusthuisopname' zijn. Het is voor mensen die echt nog relatief valide zijn. Het is ook voor een stuk een uitbreiding wat het Dorpshuis aanbiedt maar met dat verschil, dat in de Waterlelie een professionele begeleiding is. Het zijn ook niet steeds dezelfde mensen die er heen zullen komen. Er moet een planning voor opgesteld worden.

 

Voor de kortopvang 'De Biekorf' wordt verwacht dat die in de grote vakantie fel in trek zal zijn. Ook de dagopvang zal vraag krijgen maar het wordt wel afwachten wie het zijn.

 

De prijs voor de kortopvang is dezelfde als voor het rusthuis: 39,60 euro. Voor de dagopvang kost hert 16 euro voor meer dan 4 uren en topt maximum 4 uren is het 10 euro plus eventueel het vervoer met de handicar. Een ontbijt kost 1 euro en een avondmaal 2 euro. Iemand die gebracht wordt en bv. 5 uren blijft betaalt 16 euro, een voormiddag alleen is 10 euro. Heel de dag blijven mét ontbijt en avondmaal én opgehaald worden met de handicar kost 22 euro. Voor die prijzen werd gekeken naar de omliggende OCMW’s  en de vuistregel hiervoor was: ongeveer de helft van een dagligprijs (39,60 euro). (Rolf Duchamps)