Schooljuf moet opstappen ondanks protest ouders

ImageKRUIBEKE. Er heerste de jongste dagen heel wat onrust in het gemeentelijk onderwijs en meer bepaald in het kleuterschooltje waar juf Kris lesgeeft en na het schooljaar niet meer mag terug komen. De Tijdelijke Arbeidsovereenkomst (TAO) van juf Kris Verhelst wordt na dit schooljaar niet meer verlengd. Ze gaf er les van bij de opening van het wijkschooltje, twee jaar geleden. In de gemeenteraad van maandagavond kwamen enkele ouders hij ongenoegen uiten. Zij namen het niet dat juf Kris ondanks hun protest toch moet opstappen. Als ouders van de kinderen van de gemeentelijke kleuterschool De Eenhoorn in de Filip De Pillecijnstraat stapten ze ook naar de pers.

 

"Als ouders vinden wij dit bijzonder jammer omdat juf Kris het vertrouwen genoot van zowel de ouders als de kinderen van de pas twee jaar geleden opgerichte wijkafdeling. Aanleiding voor de beëindiging van het contract zijn niet de pedagogische kwaliteiten van de juf maar de verstandhouding met de directeur van de gemeentelijke basisschool van Kruibeke. "

 

Er werd in Kruibeke over het voorval gesproken. Nieuws dat insloeg. In de gemeenteraad werden ook commentaren gegeven. Raadslid Kris Smet (Open vld) zei dat Juf Kris kan rekenen op veel sympathie en door de ouders van de school en de klas aanzien als een zeer waardevol lerares en fijn collega en mens. Hij vroeg uitleg aan de burgemeester.

 

Het gaat er om dat de directeur, die niet tevreden was, ingreep tegenover de kleuterleidster omdat ze het beleid niet volgde. Enkel het college is volgens het decreet bevoegd voor tijdelijke aanstellingen. Die bevoegdheid kan niet gedelegeerd worden. In de gemeenteraad werd het ook besproken in de geheime zitting omdat het tenslotte over personen gaat.

 

Einde van het schooljaar stapt de leerkracht op en komt er iemand anders in de plaats. Het was maar een tijdelijke aanstelling en die kan verder gezet worden. Het gaat uiteindelijk ook over kinderen en dat ligt volgens de burgemeester wel wat emotioneel. Draait en keer het zoals je wil, de kindjes die bij deze juf zaten hebben er zeker een binding mee. Dat is de menselijke kant. Het schooljaar wordt dan ook afgemaakt zoals het thans is.
"Tijdens het schooljaar een leerkracht vervangen dat zou niet interessant zijn.", aldus Denert, "Dat zou voor de kinderen niet goed zijn."


De burgemeester bekende dat hij van dit voorval wakker had gelegen. "Het veroorzaakt commotie in de samenleving.", vond hij. Er werd ook een bemiddelaar aangesteld waarbij we moeten uitgaan dat daar in dat schooltje ruzie is. Neen, de bemiddelaar, keek neer op wat er zich voor deed op vlak van onderwijs over agenda invullen en zulke zaken rond het systeem in het onderwijs.

 

Een paar ouders kwamen naar de gemeenteraad en vonden dat er van Denerts 'Lieve Mensen' hier geen sprake was. Ze hadden er het recht voor om hun mening te komen zeggen, het spreekrecht van de burger dat Kruibeke eigenlijk al lang heeft gehanteerd. Twintig jaar geleden zei Antoine Denert reeds: "Iedere burger mag naar de gemeenteraad komen om zijn mening te zeggen. Dus die ouders mochten ook komen."


Denert begreep de tussenkomst van de ouders omdat hij van oordeel is dat het goed is dat mensen het voor elkaar opnemen, dat ze zich verenigen. "Maar wel opletten dat ze zich niet gaan moeien met interne keuken."
Dát was de visie van de burgemeester die ook vindt dat de verantwoordelijkheid van de directie zich richt naar een ganse school en niet voor dat ene klasje. Het gaat over het beleid van een school waarvoor de directeurbis aangesteld als verantwoordelijke. De gemeente volgt dus de directeur en dat is heel wijs.  "Het zou fout zijn", aldus Denert, "de directeur niet te volgen. Er zullen wel fouten gemaakt zijn door de betrokken leerkracht."

 

Merkwaardig is wel dat de meeste ouders én het oudercomité, volgens  de burgemeester, zich achter de directeur hebben geschaard. "Dat oudercomité is toch een legaal iets. Er zijn ook, ouders die de petitie getekend hebben en nu zeggen: sorry, we deden dat onder druk. We konden het niet laten.", zo zei de burgervader op zijn erewoord. Het gebeurt wel meer, handtekening zetten en toch nadien zeggen dat je dat niet au sérieux moet nemen.

 

Denert legde er ook de nadruk op dat het ontslag niet kaderde in een tuchtprocedure want dan moeten er echt zware feiten worden voorgelegd. En die zijn er niet. Al vinden we dat 'ontslag krijgen' natuurlijk voor een leerkracht toch wel zwaar aan komt. Job kwijt, weet je.  De vraag is ook wel of ze na, wat nu aan de gang is, nog wel zou willen terug komen. Uit het hele verhaal leren we ook niet dat deze dame een slechte juf zou zijn. Het enige wat we er kunnen uit distileren is dat de directeur vindt dat ze niet past in de visie van de school.

 

Burgemeester Antoine Denert besloot: "We hebben neen goede directeur waar iedereen achter staat. Gans het team en het oudercomité voor honderd procent."

 

CD&V-voorzitter Marc De Mayer stelde vooraf duidelijk dat het niet gebruikelijk is om over een particulier dossier gegevens bekend te maken. "We betreuren dat er nog niet meer overleg plaats gevonden heeft met de verschillende actoren, om zo een kans te creëren om alsnog een verlenging tot stand te laten komen. Technisch was het verlengen met één jaar van de Tijdelijke Andere Opdracht perfect mogelijk geweest."
CD&V was van mening dat dan tijdens dat extra jaar kon geëvalueerd worden of de doelstellingen gehaald werden om dan een definitieve, een objectievere beslissing te nemen.

 

Image
De ouders die actie voerden om Juf Kris op school te houden.

 (Rolf Duchamps)