Nieuwe microfooninstallatie voor geluid en elektronisch stemmen

ZWIJNDRECHT. Op vlak van het inschakelen van de meest moderne elektronische middelen is de gemeente altijd thuis. De verantwoordelijke van de communicatie, Marc Van Daele, staat niet alleen borg voor de beste website, hij maakt ook werk om zoveel mogelijk toepassingen uit te werken. Zwijndrecht heeft zo ook een E-loket en de raadsleden kunnen via de chip van hun paspoort ook binnentreden in heel wat gemeentelijke stukken. Tijdens de gemeenteraad zal nu ook elektronisch kunnen gestemd worden al was het wel een moeilijke geboorte.

 

Met de nieuwe geluidsinstallatie heeft elk raadslid een microfoon. Maar het is meer dan zomaar een microotje en een versterker, het is veel ingewikkelder dan dat. Er zit ook wat in om mee te stemmen in de raadszitting. Reeds in oktober 2007 werd de aankoop door de gemeenteraad goedgekeurd voor een 'nieuwe microfooninstallatie'. De software van de installatie bood wel de mogelijkheid om door een druk op de knop elektronisch te stemmen maar dan is er nog de hardware ook. Die liet echter niet toe de afwezigen te registreren en de software duidde bij stemming de raadsleden die er niet zijn, niet aan. En ook wie te laat kwam moest nog op zijn plaats gezet worden.  

 

Dat alles moest aangepast worden in het pas aangekochte nieuwe systeem. De al geleverde microfoonposten moesten vervangen worden door exemplaren met smartcardlezer. Door deze kaart met chip kan het systeem weten wie er niet is en ook is er de mogelijkheid te zien wie voor wie of wat stemt. Het is een extraatje dat toch 8.628 euro zal kosten en bij de eerste begrotingswijziging een krediet zal krijgen.

 

Raadslid Tim Van de Manacker (Vl Belang) vroeg zich af hoe het mogelijk was dat dit over het hoofd gezien was. Burgemeester Minnebo antwoordde, dat het niet de bedoeling was om zo te stemmen maar toen bleek dat die mogelijkheid bestond, werd de aankoop gedaan. Vlaams Belang stemde tegen de aankoop. (R.D.)