Comeback van de 'goeiedag'

Image
BS De Kolibrie Tielrode is een freinetschool waar de kinderen zelf hun projecten kunnen kiezen en die ook uitwerken. Ze leren samen hun vaardigheden ontwikkelen.
TIELRODE. Op maandag 5 mei start in de school De Kolibrie een actie onder het thema 'De Comeback van de Goeiedag'. Een actie die tot 10 mei zal duren. BS De Kolibrie uit zal leerlingen, leerkrachten, ouders, grootouders en de buurt ertoe aan zetten elkaar steeds enthousiast te begroeten! Afhankelijk van de situatie, de plaats en de persoon, kiest iedereen in De Kolibrie voor de groet die hem/haar het beste lijkt.

 

Erika Vermeiren, directeur van de Kolibrie zet de actie in een juist kader: "Wij hebben dit initiatief genomen naar aanleiding van het bericht in Klasse voor ouders. Wij merken in school op hoe iedereen gehaast is en een simpele groet soms vergeet, daarom leek dit  een goed moment om ons nog eens bewust te worden dat een goeiedag zeggen aanstekelijk werkt en iedereen er blijer van wordt."

 

Het initiatief met de kinderen werd precies nu genomen in de periode 7 april - 25 mei, waarin de methodescholen van het GO in de kijker worden gezet met een actie rond maatschappelijk engagement.

 

De Kolibrie telt 96 kinderen uit de kleuterafdeling én het lager.Op maandag 5 mei fietsen ze met heel wat leerlingen naar een collega -leefschool De Wollewei in Haasdonk. "We willen onze collega's daar op een gepast manier begroeten. Ook ouders fietsen mee. Die ouders worden elke dag op een leuke, ongewone manier begroet en uitgewuifd samen met de kinderen.In onze school nemen we ouderparticipatie zeer ernstig en geven we er ook actief vorm aan.", aldus de directeur.

 

Met de kinderen zal er ook gepraat en stilgestaan worden rond sociale contacten en wordt er samen gezocht naar toffe manieren, een handgebaar, een enthousiaste knuffel of een hartelijke zoen om elkaar te begroeten en het belang ervan.Kinderen corresponderen ook met een andere school. Zoals het in een freinetschool gaat, werken de kinderen zelf dit project uit. Ze kiezen zelf de acties en activiteiten die ze willen organiseren en doen.


BS De Kolibrie is een kleinschalige freinetschool met zes leerkrachten en is een ontwikkelingsgerichte school waar het leren door ervaren en constructivistisch leren centraal staat. De leraar heeft een begeleidende, sturende en stimulerende rol waardoor alle kansen optimaal benut worden en kinderen rijker uit het leerproces komen.

Erika Vermeiren: "Elke methodeschool heeft zijn specifieke principes die als basis dienen om bij ieder kind op basis van zijn of haar ontwikkeling op cognitief, sociaal, emotioneel vlak kennis, vaardigheden en attitudes bij te brengen. Het onderwijskundig functioneren is één geheel. Er wordt niet in vakjes gedacht of gewerkt.Taal, rekenen, wereldoriëntatie, muzische vorming, sociale vaardigheden en leren-leren: alles zit verweven in een duidelijk omschreven visie en verzameling van werkvormen en freinettechnieken."

 

Tot de verschillende werkvormen en technieken behoren ondermeer natuurlijk leren, projectwerk, hoekenwerk, fichewerk, praatrondes, vrije teksten, ... Maar ook de klas- en de schoolateliers, het uitvoeren van dagelijks praktische taken, de invulling en plannen van de vrije werktijd, de klasraad, correspondentie,... zijn technieken waarmee de kinderen de eindtermen bereiken.

 

De Kolibrie behoort tot het  GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap  welke  de nieuwe benaming is voor het vroegere Gemeenschapsonderwijs.  Ann Van Dressche, woordvoerder - communicatiedirecteur: "Dit onderwijs streeft naar maximale, gelijke onderwijskansen. Elke persoon is een unieke persoonlijkheid met specifieke interesses en ambities en moet zich intellectueel en creatief kunnen ontplooien. Onze 700 scholen maken hier werk van voor om en bij de 300.000 leerlingen en cursisten."

 

Het GO! (spreek uit “gee oo”) vormt verdraagzame, respectvolle, positief kritische, mondige, verantwoordelijke, geëngageerde, creatieve, zelfstandige, sociale en leergierige persoonlijkheden.  (Rolf Duchamps)