Kernenergie is geen oplossing voor klimaatverandering

ImageDOEL. Precies 22 jaar na 's werelds grootste kernramp in de kerncentrale in Tsjernobyl (Oekraïne), vindt Friends of the Earth dat kernenergie geen oplossing is voor de klimaatverandering. Daarom heeft de milieuorganisatie zaterdag een politiek debat in combinatie met een symbolische actie georganiseerd aan de kerncentrale van Doel.

 

Beiden, die werden georganiseerd in het kader van 'The Big Ask' klimaatcampagne, spraken de stelling dat kernenergie een oplossing zou zijn voor de klimaatverandering dan ook grondig tegen. Het politiek debat bestond uit volgende panelleden: Koen Cornelis (Friends of the Earth), Jos Stassen (Vlaams parlementslid, Groen!), Luc Maes (1e Schepen Beveren, Open VLD), Magda De Meyer (Volksvertegenwoordiger, sp.a), Gaston Meskens (StudieCentrum voor Kernenergie), Nelly Maes (VlaamsProgressieven).

 

Koen Cornelis, coördinator van Friend of the Earth die zelf ook deelnam aan het debat zei: "Het voorstel dat kernenergie een oplossing zou zijn voor de klimaatverandering heeft de laatste dagen opnieuw een hoogtepunt bereikt. Dit is het zoveelste argument in een lange rij van misleidende en gevaarlijke argumenten komende van de nucleaire industrie en zijn aanhangers. De ramp in Tsjernobyl heeft ons geleerd dat kernenergie allesbehalve veilig is. Het is niet proper en het is niet goedkoop." Refererend naar het feit dat de wet op de kernuistap nog steeds in vraag wordt gesteld zei hij: "De onzekerheid over de toekomst van de energiemarkt betekent dat investeringen in hernieuwbare energie worden tegengehouden. Dit is een groot probleem als we de uitstap uit kernenergie willen bereiken en tevens de nodige verminderingen in broeikasgassen willen waarmaken om een catastrofale klimaatverandering te voorkomen. De verminderingen in broeikasgassen die kernenergie zou kunnen leveren - zelfs met een gigantische groot nieuw constructieplan - zal én te klein én te laat zijn." Investeringen in kernenergie leidt tot minder geld voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie, energie-efficiëntie en energiebesparing. Net die zaken die allemaal de mogelijkheden bezitten om een echte uitstootvermindering op een korte tijd te realiseren.

 

ImageNa het debat was er een herdenkingsactie voor de slachtoffers van Tsjernobyl. Dit vond plaats aan de kerncentrale van Doel. Activisten hebben kleurrijke windmolentjes aan het hek van de centrale bevestigd in de vorm van de slogan 'No Nukes!'. Er waren 443 windmolentjes, een symbolisch aantal dat verwijst naar het aantal kerncentrales momenteel actief in de wereld. De herdenking schonk aandacht aan de vergeten mensen die na de ramp waren ingezet om de schade te beperken. In de nacht van 26 april 1986 en in de maanden die hierop volgden, werden een miljoen mensen ingezet om de brandende kerncentrale te blussen, om de ruines van de ontplofte kerncentrale te op te ruimen, om de dreiging van de radioactiviteit zoveel mogelijk weg te nemen en om alle sporen van de ramp overal uit te wissen, in de centrale zelf, in de steden, op de wegen, op de velden.


Zij hebben deze radioactieve dreiging met naakte handen bestreden. Tien duizenden zijn gestorven en sterven ook vandaag nog. Aan de ingang van de kerncentrale werden een reeks getuigenissen voorgelezen. Een van de getroffen werkers getuigt: "Wij waren in oorlog met de straling. In een klassieke oorlog weet je wat je kan verwachten en kan je je desnoods verbergen voor de aankomende kogels achter een rots of in een loopgracht. Maar in Tsjernobyl is er geen enkele schuilplaats, niets om je te beschermen, de vijand is overal. Je wordt bestookt met duizenden kogels, ze komen van overal en je weet niet wie ze afvuurt. Je weet niet of je gekwetst bent, niet waar en niet hoe erg, dus ga je door. Later begint je huid af te bladeren, je vlees sterft af, je beenderen beginnen te rotten en er is geen enkele behandeling mogelijk."

 

The Big Ask is een grote vraag voor een sterke en eerlijke klimaatwet die jaarlijks 3% CO2-reducties voorschrijft zodat we de norm van 90% tegen het jaar 2050 kunnen halen. Energiebesparing en energie-efficiëntie zijn hierbij de sleutelwoorden. Rechtvaardigheid dient centraal te staan. Negatieve gevolgen op de levens van mensen in België en de ontwikkelingslanden zijn nooit toelaatbaar. Met andere woorden, ook kernenergie mag niet als alternatief worden gezien om de klimaatverandering tegen te gaan. Met een sterk politiek leiderschap, een verandering in ons consumentenpatroon en alternatieve manieren van energieproductie, kunnen we deze uitdaging aangaan en het klimaat onder controle houden.