Vijf jonge meisjes steken de groep Szia vol vioolmuziek

ImageSINT-NIKLAAS. Het Waasland heeft een schitterende meisjesgroep die luistert naar de naam Szia. Met 4 violistes en een celliste brengen zij schitterende muziek in grote verscheiden van stijlen. Szia speelt van Vivaldi tot Brahms maar ook Hongaarse, Roemeense of Russische zigeunermuziek is hen niet vreemd en wie het liever bij Weense klanken, filmmuziek of zelfs jazz houdt, komt ook zijn trekken bij Szia. Het merkwaardige is, dat Joke Van Tilborg, Joke en Martje Flecijn, Els Van Braeckel en Jeanneke Van Roeyen meisjes tussen de 14 en 16 jaar zijn. De man die alles leidt en voor de meisjes de wereld van de hemelse muziek opent is violist Hans Van Tilborg uit Sint-Niklaas.

 

"Szia is een groep die ik probeer te promoten vooral omdat ze het waard zijn: overal waar zij spelen zijn de reacties ronduit enthousiast. Anderzijds omdat zij het instrument viool dat toch zo moeilijk is, op een virtuose en toch lichte en vrolijke manier naar buiten brengen. Dit is dikwijls ontroerend.", aldus Hans.


Eigenlijk is Szia op een toevallige en spontane manier ontstaan. Toen Joke, dochter van Hans Van Tilborg zeven was wilde ze ook viool leren spelen. Niet zo verwonderlijk als paps zelf een voortreffelijk violist is. Maar Hans ging op zoek naar een geschikte leraar om mee samen te werken. Zo kwam hij terecht bij Pall Szomora, een Hongaarse vioolvirtuoos, die zowel de klassiek als de Hongaarse zigeunermuziek meesterlijk beheerste. "In het begin", aldus Hans, "werkten we alleen met voor- en naspelen. Dit wil zeggen, alles van buiten. Dit werkte en in enkele jaren verzamelde ze een heel repertorium waar ze levenslang zal uit kunnen putten. Gaandeweg kwamen er andere geïnteresseerden bij en ik begon met een cursus samenspel met een sterke link naar de vioollessen."

 

Het is uit dat initiatief dat de groep Szia groeide. Die naam haalden zij uit het Hongaars en betekent gewoon ‘Goedendag’. De opleiding blijft echt intensief omdat het de bedoeling is preprofessioneel te werken. Hans verduidelijkte: "Dit vraagt heel wat van de kinderen. Anderzijds proberen we hen te motiveren met een uitgebreide omkadering: ik probeer hen zoveel mogelijk ambitieuze concerten te laten doen en we gaan elk jaar een week op kamp. Zo hebben we al enkele muziekfeesten georganiseerd, een concert in de stadsschouwburg van Sint Niklaas en in Hamme vorig jaar, kleinere evenementen zoals aperitiefconcerten, trouwmissen enz. Het enthousiaste publiek werkt heel motiverend voor de leden van Szia."

 

De groep zit inderdaad vol ambitie en is niet vies van medewerking aan belangrijke projecten. Zo wil de muziekschool van Beveren ook iets verwezenlijken samen met Szia. Het is wel belangrijk stil te staan bij de jonge leeftijd van de meisjes tussen 14 en 16 jaar. Wat zij brengen straalt klasse uit en het systeem om onmiddellijk naar het instrument te grijpen in de plaats van maandenlange notenleer en dergelijke, heeft resultaat. Ook door muziek uit het geheugen te spelen konden ze een repertorium samenstellen dat 'klaar om te spelen' was. Hans: "Mijn dochter Joke is 15 en wil echt van viool haar beroep maken. Ze vindt het spijtig dat ze te weinig tijd heeft om viool te studeren. Zij zit in het vierde jaar wiskunde wetenschappen, een studie die heel wat tijd vraagt."

 

Joke Van Tilborg volgt nu les bij Otto Derolez, de concertmeester van de VRT. De Flecijntjes zijn uit Hamme en Joke is 15 en speelt cello. Zij studeert aan de kunsthumaniora van het Lemmensintituut in Leuven, waar haar vader Eddie Flecijn les accordeon geeft. Haar jongere zus is 14 en zit nu in het tweede jaar humaniora. Eddie is al 20 jaar een goede vriend van Hans Van Tilborg en ze spelen dikwijls samen op concerten en allerlei feesten. Hij geeft ook les in Sint Niklaas en Hamme. Omdat Eddie Flecijn ook componist  is schreef hij al enkele heel mooie werken voor Szia. Els Van Braeckel is 16 en studeert viool ook aan het Lemmensinstituut in Leuven. Jeanneke Van Roeyen is eveneens 16 en doet de humaniora door zelfstudie via middenjury.

 

Image

 

En hoe zien ze nu naar de toekomst?
"Het is onze bedoeling om deze meisjes een groep aan te bieden waar ze nog vele jaren mee kunnen verder werken. Het is in deze muzikaal barre tijden niet makkelijk om het hoofd boven water te houden. Als we hen op deze manier een zetje kunnen geven.". Hans weet waarover hij praat want in de muziekwereld heeft zelf ook zowat alle watertjes doorzwommen. Hij spelde 6 jaar in het orkest van de opera en gaf 12 jaar les. Ook het theater is hem niet vreemd. Momenteel speelt Hans vooral nog met zijn eigen orkesten: Petite Fleur en Ame de Gitan.


"Met Szia spelen we dan vooral op feesten de favoriete muziek van degene die ons vraagt. Wij spelen ook alles van buiten, wat ons mobiel maakt. Het repertorium is enorm uitgebreid en we proberen van elk nummer een juweeltje te maken. Al onze inititiatieven zijn gebundeld in een vzw genaamd CAM.", zo vertelde Van Tilborg nog. CAM staat voor Centrum voor Akkoestische Muziek te vinden op vzwcam.be.


Voor contacten kan men zich melden bij Hans Van Tilborg op 0486.99.80.73(Rolf Duchamps)