Gemeente koopt 'Ons Schooltje' in de Floralaan

Image
'Ons Schooltje' in de Floralaan zoals het er nu vervallen bij staat.
BEVEREN. Nadat de gemeenteraad op 25 september 2007 het onteigeningsplan voor de gemeenschapsschool 'Ons Schooltje' in de Floralaan definitief vaststelde, is nu de zaak zo goed als afgehandeld. Het Aankoopcomité in Gent maakte een schattingsverslag op in november 2007 en de eigenaar is daar nu mee akkoord. Een overeenkomst in der minne met het Gemeenschapsonderwijs zat er niet in. Vandaar dat een onteigening er aan kwam. Dat betekent dat de gemeente de school en omgeving of zo’n 11.117 vierkante meter, in bezit zal krijgen.

 

'Ons Schooltje' een Leefschool als afdeling van de Gemeenschapsschool De Bever in de Donkvijverstraat, geraakte in 2004 niet aan voldoende leerlingen, ook al werden verwoede pogingen gedaan. Een tiental nieuwe kleuters hadden ze nodig maar het lukte niet en in juni 2004 werd de schoolpoort voor het laatste geopend. Het tienjarig bestaan in 2005 werd niet meer gehaald.

 

Misschien lag het feit dat het een leefschool was, aan de basis dat de ouders nogal afkerig stonden van 'Ons Schooltje' daar waar schuin over de Don Boscoschool was van het vrij onderwijs waar wel het gewoon onderwijs werd aangeboden. In de leefschool worden de kleuters ondergebracht in één leefgroep en wordt er niet gesproken van een eerste, tweede of derde klasje. De kinderen mogen er ook meer hun zegje doen zelf inspraak hebben in wat de juf wil doen. Ook de Haasdonkse Wollewei is een leefschool.

 

Nu de gemeente de school kopt zal er ook mogelijkheid zijn om het speelplein Bartje dat er vlak naast ligt, te verruimen. Dat wil echter niet zeggen dat er bij zal gebouwd worden maar de speelterreinen kun worden uitgebreid. 'Er kan tevens plaats geboden worden aan een jeugdbeweging die een nieuwe locatie zoekt. Daar is nu nog geen vraag naar.'

 

De school zal zeker worden afgebroken. Een logische beslissing trouwens want de bouwvalligheid is fel opgerukt en bovendien gaat heel wat grond verloren door de manier waarop de gebouwen zijn ingeplant. Voor de bewoners van de Kallobaan niet zo ver van Leurshoek kan er wel eens de kans inzitten dat zij nu een achtertuinontsluiting kunnen krijgen.(Rolf Duchamps)