Kunstnesten voor huiszwaluw

Image
Walter t'Kint en Joachim van Regionaal Landschap Schelde-Durme gaven tekst en uitleg over het plaatsen van de kunstnesten.
WAASMUNSTER. Ieder van ons heeft het wel al opgemerkt: er scheren minder zwaluwen over onze hoofden dan vroeger. In de afgelopen 30 jaar is het totale aantal huiszwaluwen in Vlaanderen gedaald met 90%. Op dit moment zijn de huiszwaluwen vanuit Zuid-Afrika onderweg naar hun getrouwe broedplaatsen in onze streek. In de dorpskernen van Kastel en Waasmunster bouwen huiszwaluwen sinds jaar en dag hun nesten op enkele dorpsschooltjes en huizen in de buurt. Zwaluwen broeden graag nabij schoolgebouwen omdat de spelende kinderen roofdieren weghouden.

 

Met behulp van het lokale brandweerkorps werden op donderdag 17 april 2008 kunstnesten voor de huiszwaluw geplaats op de Vrije Basisschool de Vijfsprong in Kastel. Een soortgelijke actie werd herhaald op vrijdag 18 april op de schoolgebouwen van de St-Franciscusschool en de Gemeentelijke Basisschool in Waasmunster. De bevoegde beleidsverantwoordelijke Walter t’Kint en Joachim van Regionaal Landschap Schelde-Durme gaven ons een uitgebreide rondleiding met uitleg.

 

Bij hun terugkeer binnenkort, kunnen de zwaluwen gebruik maken van de nieuwe kant en klare nesten. Als de zwaluwen minder tijd steken in het bouwen van een nest, krijgen zij meer jongen. In totaal worden er 150 nesten geplaatst over heel de streek. In Waasmunster zijn dat 5 kastjes voor gierzwaluwen en 10 kastjes voor de huiszwaluwen. Naast deze 2 soorten kennen we ook nog de oeverzwaluw en de boerenzwaluw.

 

Naast wandel en fietsgemeente wil Waasmunster in de toekomst meer aandacht besteden aan de plaatselijke fauna. In de toekomst krijgt ook de Durme een plaats in de toeristische aantrekkingskracht, volgens schepen t’Kint. (TDW)