Demonstratie digitalisering oude Temsese weekbladen was succes

Image
V.l.n.r. vooraan zittend: Sophie Vermeire, archivaris Digna Coppieters en Ode De Zutter. Staande: archiefmedewerkers Luc Servotte en Lutgart De Cock, museumsecretaris Guy D’Haen, burgemeester Luc De Ryck, schepen Annemie Blommaert en Rebecca Hullegems.
TEMSE. Op erfgoeddag ging in de gemeente meest aandacht en belangstelling naar de demonstratie van de digitalisering van de oude weekbladen van Temse. Van ’s morgens 10 u. tot bij het afsluiten om 18 u. was er een stroom van bezoekers in het archief op de benedenverdieping van AC De Zaat.

 

Gemeentearchivaris Digna Coppieters demonstreerde de wonderbaarlijke mogelijkheden van het systeem, waardoor eenieder voortaan van in de eigen huiskamer de kantonnale weekbladen Gazette van Temsche (1861-1960) en De Schelde (1882-1940) kan raadplegen. Al wat daarvoor nodig is: een computer en internetaansluiting (surf naar beeldbankwaasland.be). De toegankelijkheid naar het brede publiek is ingegaan op zondag 13 april.

Temse is hiermee niet alleen de pionier in de regio, maar ook een pionier in ons land. Het gemeentebestuur realiseerde het project in nauwe samenwerking met de Erfgoedcel Waasland.


Bij de aanvang van Erfgoeddag om 10 u. lichtte burgemeester Luc De Ryck het project aan de eerste lichting bezoekers toe. Hij dankte daarbij allen die tot de totstandkoming hadden bijgedragen, in het bijzonder archivaris Digna Coppieters, Ode De Zutter (Erfgoedcel Waasland) en cultuurbeleidscoördinator Sophie Vermeire. (R.D.)

 

Lees ook:

TEMSE. Temse gaat de oudste weekbladen uit de gemeente, de Gazette van Temsche en De Schelde, digitaliseren. De Gazette van Temsche, later ook gekend als Nieuwsblad van Tems(ch)e, verscheen van 1861...