Vrijwilligers ruimen zwerfvuil

Image
containers en vuilniszakken vol afval
LOKEREN. De intercommunale Durme-Moervaart (IDM) bindt deze maand de strijd aan met zwerfvuil. Het startschot voor verschillende opruimacties werd de voorbije week gegeven in de stad Lokeren en haar deelgemeenten. Zaterdag werd het geruimde zwerfvuil verzameld op de grote markt en werden de vrijwilligers vergast op muziek, een drankje en een lekkere pannenkoek.

 

De grote opruimactie startte in feite vorige woensdag al toen de jongeren van de hoedhaarwijk en de internaatjongeren van Hagewinde het zwerfvuil in hun wijk opruimde. Vrijdag trokken bijna 2700 leerlingen van de Lokerse scholen de straat op om zwerfvuil te verzamelen. De jongeren van het Leerlingenoverlegplatform Lokeren (LOP) hadden bijna anderhalf uur nodig om het Charlottepark proper te krijgen. Zaterdag was er dan dé grote opruimactie. Lokeren werd opgedeeld in 9 zones: Eksaarde, Doorslaar, Daknam, Oudenbos, Spoele, Kopkapel, Heiende, Heirbrug en het centrum van de stad. Elke ploeg kreeg een gsm mee. Geen overbodige luxe want sommige stukken ‘zwerfvuil’ waren zo groot dat IDM een vrachtwagen stuurde om de rommel op te halen. Ook het vuil in de grachtkant werd geruimd, met loodzware vuilniszakken tot gevolg. Het was zaterdagmiddag een af- een aanrijding van landbouwers met grote kipkarren vol vuil: zakken met zwerfvuil, lange buizen, houten paletten, enz.  Niet afval werd aangevoerd, ook kwamen de hele dag lang mensen langs die wilden meehelpen. Meestal gezinnen want 'de kinderen hadden er over gesproken in de lessen op school'.

 

Image
Schepen van leefmilieu Nina Van der Sypt, communicatieverantwoordelijke IDM Annick Maes en de vrijwillgers, verzameld achter de afvalberg.

 

Image
Kamelot De Lukse zorgt met originele muziekinstrumenten voor amlbiance.

 

Op de slotceremonie zorgde de groep Kamelot Super De Lukse voor de nodige muziek en bijhorende ambiance op de Lokerse Markt. Geen typecasting kon beter gedaan zijn want hun muziekinstrumenten waren samengesteld uit weggegooide spullen als stofzuigerdarmen, oude koffiepotten enz. Schepen van Leefmilieu, Nina Van der Sypt, deelde zelf pannekoeken en drankjes uit aan de aanwezige vrijwilligers. De 3000 helpende handen verzamelden 4350kg (+/- 24m³) restfractie, 1150kg (20m³) grof huisvuil, 2200kg (24m³) hout, 800kg (16m³) PMD, 300kg schroot en 450kg autobanden: 18 autobanden met velg en 16 autobanden zonder velg.  In totaal goed voor 9250kg opgeruimd afval. (mb)

 

 

 

Lees ook:

LOKEREN. Onder het motto 'Een leefbare buurt begint bij jezelf' gaat de intercommunale Durme-Moervaart (IDM) in april de strijd aan met zwerfvuil. In de verschillende IDM-gemeenten zullen...

LOKEREN. Onder het motto 'Een leefbare buurt begint bij jezelf' gaat de intercommunale Durme-Moervaart (IDM) in april de strijd aan met zwerfvuil. In deze campagne van IDM wordt in elke...