Belgische doorbraak in bestrijding ziekenhuisinfecties

Image
PIP Healthcare. De combinatie van PIP Healthcare met handhygiëne en doelgerichte disinfectie staat garant voor een veilige zorginstelling en de inperking van onnodig menselijk leed en torenhoge kosten.
LOKEREN. Het Belgische bedrijf Chrisal, het AZ Lokeren en de Universiteit Gent hebben een grootschalige studie verricht waaruit blijkt dat ziekenhuisinfecties met 60% kunnen gereduceerd worden door middel van microbiële reiniging. Na anderhalf jaar klinische studie biedt deze methode nu ook een efficiënte en duurzame oplossing voor problemen met hardnekkige ziektekiemen zoals MRSA, Clostridium en vele andere. In verschillende ziekenhuizen resulteerde het frequent gebruik van de nieuwe generatie reinigingsproducten, PIP Healthcare, in een daling van maar liefst 90% aan ziekenhuisbacteriën in de directe omgeving van de patiënt. Chrisal start in 24 landen onmiddellijk met de introductie van deze reinigingsrevolutie in de gezondheidszorg.

 

PIP Healthcare, ontwikkeld door Chrisal, bevatten goede bacteriën (probiotica) die na toepassing tot in de diepste onzuiverheden van een oppervlak kunnen doordringen om daar het vastzittende vuil weg te werken. Aangezien dergelijk vuil een schuilplaats en broeihaard is voor ziektekiemen wordt op deze manier een perfect zuivere en gezonde omgeving bekomen in de zorginstelling. De werking van deze microbiële reiniging werd gedurende anderhalf jaar gevalideerd onder begeleiding van de Universiteit Gent.

 

Omdat weinig geweten is over de invloed van de omgeving op de gezondheid van de patiënt werd een vergelijking gemaakt tussen het aantal infecties met oorsprong in het ziekenhuis zelf, opgelopen tijdens de probiotische reiniging, en de klassieke reiniging de jaren voorheen. In zones met verhoogd risico zoals geriatrie leidde dat tot een daling van 60% MRSA besmettingen. Sinds het gebruik van de probiotische reiniging werden geen gevallen van Clostridium-besmetting meer geregistreerd, wat wijst op een zeer efficiënte aanpak van een uiterst moeilijk onder controle te krijgen ziektekiem. Het totaal aantal in het ziekenhuis opgelopen infecties daalde met 32%, hetgeen een enorme verbetering betekent ten opzichte van de huidige hygiënestrategie. Met deze klinische studie wordt in meerdere ziekenhuizen ontegensprekelijk aangetoond dat een goede reiniging van de omgeving zich direct vertaalt in een lager aantal infecties in het ziekenhuis. De veiligheid van een zorginstelling hangt grotendeels af van de (microbiële) zuiverheid van de omgeving, waardoor het risico op kruisbesmettingen met ziektekiemen wordt geminimaliseerd.

 

De positieve resultaten van probiotische reiniging in de zorgsector zijn in eerste instantie merkbaar op vlak van de patiënt, die kan rekenen op een goed herstel zonder complicaties door ziekenhuisbacteriën. Er zijn nog ook andere voordelen: de lagere infectiedruk verhoogt de veiligheid van medisch en verzorgd personeel, de neutrale biologische samenstelling van de producten is de irritatie van huid en luchtwegen voorgoed verleden tijd, de biologisch afbreekbaarheid van de producten is goed voor het milieu, duurzaamheid door het afblokken van de resistentieopbouw bij ziektekiemen. En dan zijn er nog de de economische voordelen: het ziekenhuis bespaart door inkrimping van desinfectiebudgetten en het niet overschrijden van maximaal toegekend aantal ligdagen, de patiënt ziet zijn ziekenhuisfactuur niet de hoogte ingaan door een bijkomende infectie en de RIZIV-kosten dalen. (mb)