Uit de Beverse gemeenteraad

BEVEREN. Reeds in oktober 2001 keurde de gemeenteraad een modelovereenkomst goed tussen de gemeente en de circussen. Concrete afspraken werden vastgelegd. Na overleg met verschillende betrokken diensten werden enkele zaken aangepast op vlak van veiligheid.

De circussen moeten nu niet meer voor waterverbruik, wel voor elektriciteit. Vroeger moesten ze zelf hun afval verwijderen, nu moeten ze alles in zakken van Ibogem stoppen en gewoon ter plekke laten staan. Het zal weggehaald worden.

 

Raadslid Amedé Kegels wil op de Kieldrechtsebaan te Verrebroek de stroken met klinkers weg laten doen en alles gewoon effen leggen zoals het al eerder in het centrum is gebeurd. Maar het is een provinciale baan en dus moet de provincie daarvoor aangesproken worden. Schepen Maes wist dat de provinvie nogal terughoudend is om kosten te maken omdat er sprake is van die wegen over te dragen aan het Vlaamse Gewest.

 

Raadslid Ludo de Block vbroeg aandacht voor de achtertuinontsluiting in de Beverse Kasteeldreef. Nu de werken daar zijn gestart kan best worden uitgekeken om daar wat aan te doen voor woningen nabij het GTI. Het college had hem al gemeld dat alles in orde ging komen maar dat is nog niet zo. Er is echter een probleem want niet iedereen is akkoord. Volgens De Block is het probleem op te lossen door de afsluiting vaan het fietsenhok van het GTI weg te nemen. Hij vond het belangrijk zijn voorstel door te voeren en de achtertuinontsluitingen te verwezenlijken.

 

Dat de wegen in Waasdlandhaven er niet altijd netjes bij liggen is ook geweten. Ook naar de rioolkolken mag daar wel eens gekeken worden. Raadslid Boudewijn Vlegels drong daar op aan. Vooral de fietspaden moeten in orde zijn. Schepen Deckers had daar weet van en verwees naar de Maatschappij die Linkeroever beheert die alles zeker zo goed mogelijk wil invullen. Er wordt nu denkwerk verricht om voor komende zomer alles in orde te brengen. Een strategisch plan wordt opgesteld voor de Maatschappij en daarin zitten zeker afspraken in voor de aspecten van een propere Waaslandhaven.

 

In Kieldrecht komen er wegen- en rioleringswerken aan de Kouter, Grensstraat en Singel. Werken die geraamd worden op 2,6 miljoen euro maar de aanbesteding gebeurde nog altijd niet omdat er problemen waren met de betoelaging. Burgemeester Van de Vijver meent dat er toch nog een kans is er van te genieten. De procedure loop nog en daardoor is ook nog niet geweten wanneer de werken zullen aanvangen. Maar waarschijnlijk zal dat in 2009 al wordt de hoop uitgesproken nog dit najaar aan te vangen.Het ontwerp moest ook gewijzigd worden omdat de vuilwaterriool was voorzien in beton. Maar deze buizen zijn onderhevig aan corrosie door de geconcentreerde vracht vuil water die er door moet. Zo komen er gresbuizen en die zijn daaraan niet onderhevig. Gres is een materiaal dat ontstaat nadat klei van hoge kwaliteit in geconditioneerde omstandigheden op een temperatuur van circa 1200 °C gebakken wordt. In tegenstelling tot vele andere in de rioleringssector gebruikte materialen is gres chemisch en mechanisch resistent en is, o.a. ook door de uitstekende hydraulische eigenschappen, een extreem lange levensduur gegarandeerd. De prijzen zullen ook moeten aangepast worden en dat zal een ruime stijging meebrengen. De materialen zijn ook opgeslagen als gevolg van de duurdere energieprijzen.  Maar er is een krediet voorzien van 2,8 miljoen euro.

 

Tom Roskam heeft in de gemeenteraad ook gemeld dat voor het Vlaams Belang de signalisatie op de N70 ontoereikend is bij de uitvoering van werken. Daarmee herhaalt hij wat zijn partijgenoot Nico Lauwaert enkele maanden geleden ook al meldde tijdens de werken aan de bushaltes op de N70. Dit leidde destijds niet alleen tot moeilijke verkeerssituaties, maar vooral ook tot ronduit gevaarlijke omstandigheden met enkele jammerlijke ongelukken met fietsers tot gevolg. Op een bepaalde plaats moesten de automobilisten zelfs uitwijken over het fietspad. "Geen enkele signalisatie gaf toen aan waar de fietsers heen moesten, laat staan dat de automobilisten op deze uiterst gevaarlijke verkeerssituatie gewezen werden.", zo herinnerde Roskam zich.
Nu is dat weer het geval tijdens de heraanleg van een stuk van het wegdek van de N70 ter hoogte van het kruispunt met de Pastoor Steenssensstraat. De signalisatie weer erg beperkt en moet het gemotoriseerd verkeer uitwijken over het fietspad.
Tom Roskam stelde vast: "Er weer nergens een verwittiging van deze uiterst gevaarlijke verkeerssituatie te bespeuren. Ondanks de belofte aan raadslid Lauwaert dat dit in de toekomst beter zou worden opgevolgd. Dat dit maar tijdelijk is, is geen excuus om geen borden te moeten plaatsen."
Dat het raadslid de verantwoordelijkheid naar de gemeente zond, vond schepen Van Roeyen van mobiliteit en verkeer niet netjes. Het Vlaams Gewest startte de werken zelfs zonder de gemeente te verwittigen. Dat is natuurlijk ook niet perfect want uiteindelijk is het Gewest verantwoordelijk. De verkeersborden moeten dan ook niet worden geplaatst door de gemeente, zoals raadslid Roskam zei. Deze besloot: "De Vlaams-Belangfractie dringt er dan ook op aan dat, in het belang van de veiligheid van onze zwakke weggebruikers, hieromtrent beter wordt overlegd met de gewestelijke diensten en dat de signalisatie van deze werken door de gemeentelijke diensten van naderbij wordt bekeken en dat ze waar nodig, wordt aangepast en verbeterd." (Rolf Duchamps)