Heemkundige Kring Braem over Fiel Poppe en over duiven in Oud-Elversele

De afkomst van 'Fiel Pop' beschrijven is meteen ook een hele rij bekende figuren in herinnering brengen uit de familie Van Hoey. De jeugd van Fiel brengt ons terug naar de tijd van Wereldoorlog I, de zondagsschool, de bezigheid van de jongeren met zelfs het brood gaan trappen in de trog van de bakker.
Uit de vrije tijd van Fiel vertelt de auteur hoe vroeger zowat overal paling zat en hoe Fiel die ging ‘poren of hozen’. Knap werk leverde auteur Luc Peleman door een diepe ontleding van Fiels werk in het tapijtenfabriek van Miel Naudts (Tapifina). Zo wordt beschreven hoe ‘kokosmatten’ gemaakt werden. Omdat Fiel Poppe een typische dialectspreker was, verzamelde Luc Peleman een 30-tal woorden die destijds in Elversele wel over de tong kwamen zoals: pengs, pieterkeuninck of sosjetaat…
Auteur Gustaaf Van Hove van zijn kant schetst de waarde van het duivenhouden in relatie tot de mens. Hij zet uiteen hoe ze vroeger duiven hielden en ze verzorgden. Hij zocht ook op welke duivenmaatschappijen er in de gemeente waren en in welke Elverseelse lokalen ze waren gevestigd. Dat Elversele duivenmelkers had blijkt uit de naamlijst van 167 inwoners uit 1947 maar de duivenmelkers François Van Dooren en André Peersman voegden er recent nog een reeks bij en zo staat in het artikel een lijst van 202 Elverseelse duivenmelkers. Pittig detail: nu zijn er nog 14!

Gustaaf zet haarfijn uiteen hoe er met de duiven werd gespeeld en hoe die oude ‘constateurs’ werkten en hoe winnaars van het duivenspel een ‘regulateur’ of een andere klok konden winnen.
Wie meer info wil of lid wil worden of misschien nog een exemplaar van het tijdschrift willen moeten maar eens contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoneren naar voorzitter-archivaris Marcel De Kimpe 052.46.00.25 (R.D.)