Eerste Melseelse aardbeien voor de Koning

Image
De Aardbeiprinses Stephanie Meynendonckx en haar eredames Stephany Camby (links) en Melissa Van Hoydonck (rechts) mochten de vruchten naar de Koning brengen.
BEVEREN/MELSELE. Aan het gemeentehuis van Beveren vertrokken maandagvoormiddag om half elf de aardbeiprinses Stephanie Meynendonckx en haar eredames Melissa Van Hoydonck en Stephany Camby vergezeld van burgemeester en schepenen, afgevaardigden van het Aardbeicomité, de aardbeikwekers en UNIZO Melsele met de eerste aardbeien naar het Koninklijk Paleis in Laken waar Koning Albert hen verwachtte. Melsele schonk de Koning een korf van 8 kg grote, blinkende aardbeioen van een nieuwe soort. In een kleinere mand lagen nog 3 kg voor Premier Leterme.

 

De nieuwe soort heeft een heel mooie spitse vorm die na het plukken ook heel vlot te schikken is in een bakje. De korf voor de Koning werd traditioneel samengesteld door Mariette De Munck, moeder van Marc Mestdagh de voorzitter van de Wase Tuindersgilde. Vroeger was het vader Robert Mestdagh die er voor zorgde maar na zijn overlijden nam vrouw Mariette de taak over. Er zijn toch een tweetal uren voor nodig om de korf samen te stellen maar het resultaat is dan ook verbluffend en kan model staan voor elke promotieactie van de aardbei. De aardbeien zelf werden geleverd door kweker Van de Vijver. De aardbeien werden maar in de Koningsmand geschikt nadat die met een bloemstuk was opgesmukt. Voor Marc Mestdagh van de Wase Tuindersgilde is het bezoek aan de Koning een jaarlijks gegeven. "Ik denk dat het vandaag de tweede keer wordt dat ik Koning Albert ga zien.", zei hij en het is toch maar om de vijf jaar dat de Koning zelf de aardbeien in ontvangst komt nemen.

 

Image
Voor de eerste keer werd het bezoek aan het Koninklijk Paleis met zo’n grote afvaardiging gemaakt me afgevaardigden van het schepencollege, van het aardbeicomite en van UNIZO. De aardbeien worden gepresenteerd door de leveranciers van de aardbeien.

 

Dat er nu zoveel volk meeging, was een primeur. Burgemeester Marc Van de Vijver telde ons waarom: "We hebben dat vorig jaar afgesproken met Kolonel Van de Zande die van Sint-Niklaas afkomstig is. Hij stelde voor, omdat de Koning de aardbeien nu zelf in ontvangst zou nemen, wat meer volk mee te brengen. We namen het toen op een twintigtal maar het zijn er toevallig vierentwintig geworden. Het is dus wel afgesproken met het Paleis. Ze weten daar precies wie er komt." Dat met een autobus de rit naar Brussel werd gemaakt was nog nooit eerder gebeurd. Vroeger was het een delegatie van negen tot tien personen met taxi’s.

 

Image
De prachtige mand aardbeien voor Koning Albert.
Burgemeester van de Vijver reisde al voor de vijfde keer mee naar het paleis waar het was wel de eerste keer met de Koning als gastheer. Hij reisde al, tweekeer mee als schepen en driekeer als burgemeester. Maar dat hij Koning Albert ontmoet is niet de eerste keer. Ze ontmoetten elkaar ook al bij de opening van het Deurganckdok toen de burgemeester zelf de gastheer was, bij de opening van de nieuwe markt in Sint-Niklaas en hij was er ook bij op het verlovingsfeest van Prins Philip en Mathilde in het Paleis, maar toen ontmoette Van de Vijver de Koning niet persoonlijk.

 

Het brengen van de eerste Melseelse aardbeien is al een attentie die een 40-tal jaren bestaat. Voor de gemeente Beveren is dat wel van symbolische betekenis. Wie Melsele zegt, zegt aardbei! Het is een erkenning van de traditie die in Melsele is ontstaan rond de aardbei. Er is interesse vanuit het Koninklijk Paleis. Om de vijf jaar neemt de Koning ze dus zelf in ontvangst en de andere jaren gebeurt het door een Hofmaarschalk of iemand uit de Staf van de Koning zijn Kabinet. Het overhandigen van de aardbeien aan de vorst is eigenlijk de start van de aanloop naar de jaarlijkse aardbeifeesten die van 30 april tot 5 mei aan hun 46ste uitgave toe zijn.(Rolf Duchamps)