Veel werken in Haasdonkse Zeppelin

Luc Maes over dit project: "We zijn ongetwijfeld één van de eerste gemeenten in Vlaanderen die een dergelijke beslissing nemen zonder enige zekerheid van bijkomende subsidiëring. Maar wij willen resoluut onze verantwoordelijkheid nemen in de globale energieproblematiek."
Schepen Maes gaf, al is het allemaal erg technisch, toch enkele verduidelijkingen bij een 'Passiefhuisstandaard gebouw: "Een gebouw wordt in de eerste plaats zeer sterk geïsoleerd zodat de K-waarde daalt onder de 15. Hiervoor voorziet men een 40 tal cm isolatie in het dak, 20 tot 25 cm in de muren en ongeveer 20 cm onder de vloer. Er wordt zeer veel aandacht besteed om elke mogelijke koudebrug te vermijden. Een koudebrug is een zwakker punt in de isolatieschil zodat warmteverlies en risico op condensatie ontstaat. Ook de raamprofielen zijn zeer goed geïsoleerd en voorzien van speciaal driedubbel glas zodat de globale U-waarde van de ramen en het glas onder de 0,8 blijft. Deze ramen worden bij voorkeur aan de zuid en zuidwest zijde aangebracht."
Verder wordt de luchtdichtheid van het gebouw sterk doorgedreven zodat de gecontroleerde balansventilatie optimaal kan werken. Bij zo een balansventilatie wordt in bepaalde ruimten lucht binnen geblazen en in andere ruimten, zoals keuken en sanitair, de lucht afgezogen. Beide luchtstromen passeren via een zeer efficiënte warmtewisselaar zodat ongeveer 90% van de energie uit de vuile warme binnenlucht wordt gerecupereerd en wordt meegegeven aan de koude buitenlucht.
Bij een balansventilatie bestaat het dat er bij 0° C buitentemperatuur en 20° C binnentemperatuur zo de vuile binnenlucht wordt buitengeblazen aan 2° C en de propere lucht binnenkomt aan 18° C. Er is dan bijna geen energie meer nodig om deze lucht verder op te warmen.
Uiteraard wordt ook een goede zonnewering aangebracht om oververhitting in de zomer te vermijden. Airco in een passiefstandaard gebouw is overbodig om een aangenaam binnenklimaat te behouden. De goede verluchting en de warme schil van het gebouw in de winter verhogen sterk het comfortgevoel voor de gebruiker of bewoner. Uiteraard wordt er eveneens gekozen voor een energiezuinige verlichting.
Schepen Maes zette verder ook uiteen hoe in de nieuwe school met warmte wordt omgegaan: "In principe heeft men in een passiefstandaard gebouw, dankzij de sterk gereduceerde warmteverliezen, voldoende warmte aan de aanwezige warmtebronnen in het gebouw zoals mensen, verlichting of computers. Ieder mens geeft ongeveer 100 Watt per uur warmte af. Toch wordt er in onze streken een heel kleine verwarming voorzien om te beletten dat bij extreme weersomstandigheden de binnentemperatuur onder de 20° C zou zakken."
Maar er zijn natuurlijk ook financiële consequenties aan verbonden want dergelijk gebouw vraagt een meerprijs die varieert tussen de 12% en de 18% tegenover de huidige normen. "De ver doorgedreven isolatie en de luchtdichtheid zorgen voor heel wat extra kosten maar op de verwarmingsinstallatie kan heel wat bespaard worden.", aldus Maes.
Momenteel is er in Vlaanderen één school volgens deze principes gebouwd en dat is de gemeenschapsvooorziening 'De Zande' in Beernem. Minister Frank Vandenbroucke is nog met een viertal pilootprojecten bezig die op extra subsidiëring kunnen rekenen.
Het schepencollege heeft beslist om ook deze school in Haasdonk als passiefschool te bouwen. Er werd een subsidiedossier ingediend maar dit staat los van de principiële beslissing. In zijn besluit zei Schepen Luc Maes nog: "Enerzijds worden door de hoge energieprijzen de extra investeringskosten op lange termijn terugverdiend en anderzijds vinden wij dat onze gemeente een voorbeeldfunctie heeft naar onze inwoners en onze bedrijven."
Voor de Zeppelin moet wel één en ander worden gerealiseerd. Ere komen zes lokalen met voldoende bergruimte en sanitaire voorzieningen. Maar ook een speelplaats met luifel moet er komen met uiteraard een sanitair blok. Voor de kleuters is een nieuwe speelplaats met groenvoorziening, speeltuin en fietsenbergplaats. Verder bouwt men ook een groot lokaal voor de voor- en naschoolse opvang voor 60 tot 80 leerlingen en de kleuterrefter zal ongeveer 120 kleuters te eten kunnen zetten.
Ook buiten de 'passiefhuisstandaard' methode is er nog wat op komst voor deze grote Haasdonkse Zeppelinschool:
Kleine lokalen voor godsdienst en zedenleer in een tussenbouw, utbreiding van het secretariaat plus voldoende berging, nieuw sanitair blok, vernieuwen van de overdekte speelplaats voor de lagere school plus een buitenberging, uitbreiden van de klaslokalen voor de lagere school tot 12 klassen, dichtbouwen van voor- en achterbouw, sanitair blok in bovenbouw en hoofdgebouw, het ombouwen van 4 kleuterklassen tot lagere klassen.
Van een serieus werk gesproken, dit is er één. Voor het ereloon van de ontwerper is een krediet voorzien van 35.000 euro. (Rolf Duchamps)