Val en heropbouw van 'Bazelse muur' in uniek project

Image
Het brugje dat reeds gedeeltelijk werd aangelegd geeft reeds een voorsmaakje hoe de pastorijtuin een prachtig dorpspark zal worden.
BAZEL. Schepen van sociale tewerkstelling Irène Gorrebeeck heeft een project voor ogen dat in de gemeente en ook daar buiten opzien zal baren. Ze heeft een bijzonder plan klaar om de pastorijtuin in Bazel op te knappen. Het ontwerp is het resultaat van een mooie samenwerking tussen de milieudienst, het tekenbureau en de technische dienst van de gemeente Kruibeke  en last but not least de Vlaamse regering die subsidieert. Het gaat om een muur van ruim 50 meter lang die terug moet worden gebouwd.

De oude pastorij, het gebouw waarin thans het museum van de Heemkundige Kring Wissekerke is ondergebracht, bezat ook een ruime tuin maar die was wel dringend aan heraanleg toe. Toen de werken begonnen bleek er toch een probleem te zijn aan de oude muur die de afscheiding vormde met de tuin van een bewoner uit de Kerkstraat. Toen de klimop werd weggehaald bleek dat ze niet meer zo stabiel was als  werd verondersteld en dus gevaarlijk voor de fietsers die langsheen de muur een pad zouden krijgen. Uit veiligheidsoverwegingen werd de muur voor een groot deel afgebroken en diende nagedacht over de heropbouw.  Het was er een mooi project maar nu kwam er toch een onverwacht aanzienlijk kostenplaatje bij kijken.

Schepen Irène Gorrebeeck, stelde aan het schepencollege voor contact op te nemen met VDAB. De nieuwe VDAB-directeur Freddy Van Malderen verwees haar naar hun dienst 'praktische werken' om uit te zoeken of een eventuele samenwerking tussen VDAB en gemeente praktisch mogelijk en haalbaar was. De bedoeling was een positieve samenwerking tussen de gemeentelijke technische dienst en de cursisten van VDAB op het getouw te zetten. Er werd een afspraak gemaakt tussen Patrick De Colvenaer, campusmanager VDAB, Danny Caluwé en Lieve Stuer van technische dienst van Kruibeke en schepen Irène Gorrebeeck in de pastorijtuin. 

Ter plekke konden alle partijen vaststellen dat, mits de nodige afspraken, dit een mooi voorbeeld van samenwerking zou kunnen worden.  De gemeentelijke  technische dienst beschikte zelf over twee uitstekende metsers en de cursisten zijn geen échte beginners, maar hebben tijdens hun opleiding al enige ervaring opgedaan. Zij worden op de werkvloer begeleid door hun eigen instructeurs.
 

Image
Schepen Gorrebeeck bij het resterend gedeelte van de parkmuur. De rest zal worden heropgebouwd in een uniek project met de VDAB, de gemeentelijke technische dienst en de Vlaamse overheid als medespelers.
Irène Gorrebeeck: "Patrick De Colvenaer dacht dat het zelfs mogelijk zou zijn om een ploeg van 20 cursisten hier tegelijkertijd aan het werk te zetten. Voor de gemeente zou dit een belangrijke financiële besparing kunnen betekenen. Zij moet enkel het materiaal en de verplaatsingskosten van de cursisten financieren. De werkuren zijn ten laste van VDAB.  Voor de cursisten is het een unieke gelegenheid om hun kennis in de praktijk om te zetten."

De stenen van de afgebroken muur worden momenteel met een speciale machine gereinigd en zullen hergebruikt kunnen worden.  Van de Vlaamse overheid kan gerekend worden op een subsidiëring van 80%. Trouwens voor de ganse aanleg van het park kan beroep gedaan worden op de steun van Vlaamse overheid.

De pastorijtuin zal een plaats worden waar het aangenaam vertoeven is. Dat blijkt nu al uit de uitgevoerde werken. De vijver werd uitgebaggerd en krijgt opnieuw een mooie oever. Er is ook een nieuw brugje gebouwd en daarnaast staat in de diepte ook het monumentje dat door kunstenaar Aloïs Van Hoeyweghen n.a.v. de eeuwwisseling in het jaar 2000 werd gemaakt maar dat eigenlijk nooit het daglicht zag. Pas nu werden de perikelen er rond opgelost en krijgt het een plaats in het Bazelse park.

Ook de wandelpaden zijn reeds heraangelegd en verhard. Door nieuwe aanplanting van haagjes en struiken wordt er opnieuw een heel mooi en functioneel parkje van gemaakt. En dat allemaal pal in het midden van het Bazelse dorp.

Ondertussen is de aanvraagprocedure voor de nog te herbouwen muur bij Resoc opgestart en normaal zou men tegen begin mei 'groen licht' krijgen om van start te gaan. Met de heropbouw van de muur wordt pas gestart na de officiële opening van het park, die gepland is op 25 mei - dag van het park.

Indien alles volgens plan verloopt zou de muur tegen de zomer afgewerkt kunnen zijn. De samenwerking met de VDAB kan volgens schepen Gorrebeeck ook nog worden opgezet voor andere werken. Zo zijn er in de gemeente ook twee dodenhuisjes op de begraafplaatsen die aan dringend herstel toe zijn. Misschien zit daar ook een mogelijkheid in om de cursisten van de VDAB aan het werk te zetten? Die moeten toch blijven oefenen om de ‘stiel’ te leren! (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

Cursisten van VDAB hebben deze muur van de Bazelse pastorijtuin gerestaureerd.REGIO/BAZEL. Naar aanleiding van de afwerking van de pastorijmuur in Bazel door cursisten van de VDAB en meer bepaald de...

Zo begon het in april 2008: schepen Gorrebeeck bij de muur die moet worden heropgebouwd en gerestaureerd.BAZEL/KRUIBEKE. De restauratie van de pastorijmuur te Bazel en het opknappen van de zolder...