KSK Beveren gered op 1 april?

Image
De ploeg van het 1 April Comite dat de actie opzette.
BEVEREN. Tijdens de dinsdagmarkt werd door het 1 april Comité een ludieke actie gevoerd om de redding van KSK Beveren te bespoedigen. De in de KSK-outfit uitgeruste comitéleden, al dan niet met zwart-glimmend gelaat, nodigden de voorbijgangers en marktbezoekers uit om een enquête in te vullen. Iedereen kon er vrank en vrij zijn idee te kennen geven want ’t was naamloos. Verder stond er ook een Eboué-fontein waar met koperen centje kon geworpen worden om geld in het bakje te brengen. Tenslotte werd er voor amper 5 euro ook een voetbaluitrusting aangeboden. Mét genummerde truitjes.

 

De enquête bestond uit vijf vragen gewoon met ja of neen te beantwoorden maar een opmerking mocht er altijd worden bij geschreven. De vragen: 1. Eboué terug aankopen? 2. Fusie met Sint-Niklaas? 3. Hogere gemeentebelasting voor KSK Beveren? 4. Eroscenter onder de nieuwe tribune? 5. Den boel failliet gaan?

Heel wat mensen hadden kritiek op de actie voor KSK en liepen zonder opkijken verder. "Voor wat is dat?", vroegen ze. "Om SK Beveren te steunen.", werd geantwoord. "Dan doe ik niet mee.", klonk het. We hoorden ook zeggen ze maar eens terug met 'eigen jongens' moesten beginnen maar wat ons wel erg opviel was dat er nogal wat personen waren die niet wisten wat een eroscenter was.

 

Image
De Ebouefontein met aan de borst van de vedette, het bakje om geld op te vangen voor het eigen geluk. Wat op de fontein of in het water viel was voor KSK Beveren.

 

De mannen van het '1 April-Comité' nodigden ook het volk uit om met de centjes naar het bakje te gooien dat het Ebouébeeld omklemde. Wie er geld in dat bakje gooide deed het voor ‘zijn eigen geluk’ maar al wie miste en de 1, 2 of 5 cent in het fonteintjeswater liet vallen, steunde KSK Beveren. En er waren zo’n echte SKB-fans dat ze niet eens naar het bakje mikten maar hun koperen geld zomaar in het kabbelende fonteinwater wierpen.

 

Regelmatig werd het bedrag van het verzamelde geld voor KSK genoteerd op een flapbord. Om 10u15 was er al 18,23 euro verzameld en op een uur tijd was het verdubbeld naar 36,45 euro. Ondertussen waren er ook al wat truitjes en broekjes van de KSK Beverenoutfit verkocht. Dat met het nummer 7 op de rug ging als eerste van de hand voor 5 euro. De kopers mochten zelf dat nummer kiezen. Omdat het maar om één stel ging was er maar van elk rugnummer één shirt te bekomen. Om kopers te plezieren waren er comitéleden die zich op volle markt in het openbaar in hun bloot lijf zetten om hun voetbaltrui aan een fan te verkopen.

 

Image
Hugo Thierens van het 1 April Comite speelde belleman en maakte de inhuldiging van het 'Leutig Pleintje' bekend.

 

Af en toe werd de KSK Beveren-actie onderbroken door 'den belleman' Hugo want die maakte reclame voor de inhuldiging van het 'Leutig Pleintje', ’s namiddags om 15u, aan CC Ter Vesten. Hij droeg een groen kostuum en hoe meer de kerktorenklok naar 12u ging hoe minder hard hij kon roepen. Dat hij stem kon smeren met een glas water of een pint, daar had hij niet aan gedacht.

 

Image
Aan tafels was plaats gemaakt om de enquête over KSK Beveren in te vullen.

 

Image
Burgemeester Van de Vijver vult zijn enquête in.
Ook de schepen van sport Dirk Van Esbroeck kwam de enquête invullen en met centen gooien naar Eboué. Maar KSK Beveren werd nog niet gered. Toen kwam ook burgemeester Marc Van de Vijver het gemeentehuis buiten gestapt. De mannen van het 1 April Comité legden hem ook de vijf vragen voor. We zagen de burgemeester twijfelen bij sommige vragen. Een eroscenter in zijn gemeente, onder de tribune? Dat zag hij niet zitten. En ook door zijn koperen centen in de fontein werd KSK Beveren niet gered. Al zagen de mannen van het 1 April-Comité wel dat het op de Beverse dinsdagmarkt echt kei-leutig was geweest. En dat was hetgeen telde. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

Jean-Pierre en Lutgarde van slagerij 'Ardenia' met de 'Woandelwuist' (foto: Franky Polfliet)TEMSE. De lancering van de nieuwe Temsese culinaire specialiteit 'De Woandelwuist' is een succes...

Schepen Raf Van Roeyen spreekt de aanwezigen toe.BEVEREN. De Broeders van het '1 April Comité' hebben aan het Cultureel Centrum Ter Vesten als jaarlijkse aprilgrap het pleintje aan...