Groot-Beveren ziet de kunst komen

Image
De 'Net-steen', het kunstwerk aan het Congoken.
BEVEREN. De gemeentelijke werkgroep ‘Kunsten’ van de vzw GCC heeft de toestand rond de kunstwerken besproken. Daaruit bleek dat in 2007 twee kunstwerken in het openbaar domein werden geplaatst. In het centrum van Kallo was dat 'De strijd van Aquarius' van Luk Van Soon en 'Net -steen' van Jef Mouton dat op het Congoken te Beveren werd geplaatst. Ter Vesten organiseerde vorig jaar ook acht tentoonstellingen.

 

De Net-steen van Jef Mouton bestaat uit twee identiek opgebouwde delen in een witte metalen structuur die 7m32 hoog en breed is. In de structuren is een net opgehangen van 3m66 breed en ongeveer 700 kg weegt en dat bestaat uit cilinders in blauwe hardsteen. Zien we daar niet een goal in die op het vroegere Congoken door beroemd geworden voetballers werd geviseerd?

 

Image
'De Strijd van Aquarius' kreeg in 2007 een plaats in Kalllo.
Voor 2008 lopen op vlak van kunst weer enkele projecten. Voor Kieldrecht is er 'Grenzer' van Stefaan Van Biesen dat in het voorjaar 2009 een plaats zal krijgen. In het OC De Boerenpoort Melsele, zullen de maquettes van Paul Perneel op de consoles in de gang worden geplaatst. Dit jaar zal ook een tentoonstelling worden gehouden over glaskunst van Ivo Teuwen in het kader van 'Open Monumentendag'.


Voor de toekomst staat vast dat Vrasene een kunstwerk in het openbaar domein zal krijgen. De Plaatselijke Culturele raad Vrasene diende reeds een voorstel in met drie mogelijke locaties en thema’s die aan bod kunnen komen. Daarbij o.a. de klompenmakerij en wijmen pletten. Voor Vrasene is het wel merkwaardig dat het te ontwerpen kunstwerk, niet zal mogen geplaatst worden in de binnentuin van het Ontmoetingscentrum ’t Klooster omdat het daar geen publiek domein is.

 

Op vlak van kunst zal in Groot-Beveren elk jaar een tentoonstelling worden georganiseerd die gewijd is aan de werken van een Beverse kunstenaar. (R.D.)