Vandaag slot "Pa, op school ben ik directeur"

In het spel zijn de leerlingen baas over hun eigen onderneming. Als een echt directiecomité nemen ze beslissingen die rekening houden met de steeds veranderende economische context. Straks weten ze wie van hen de zeven verschillende markten het best bespeelt. Het vakoverschrijdende bedrijfsspel en de bijhorende interactieve website zijn initiatieven van de Specifieke Lerarenopleiding (SLO) van de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB).
Het bedrijf Ecoman produceert en verkoopt de 'minimobiel', een hedendaagse hippe wagen met twee zitplaatsen. De onderneming heeft twee concurrenten. Bij de aanvang van het spel hebben die drie bedrijven elk een derde van de markt in handen. Aan het hoofd van de bedrijven staan groepen leerlingen die de directiefuncties onderling verdelen. Ze kiezen zelf een naam en een logo voor hun bedrijf en stellen een strategisch plan op om het drie jaar lang te leiden. Gedurende twee dagen krijgen de leerlingen stap voor stap alle nodige basisinformatie over hun bedrijf en de eerste opdrachten onder begeleiding van de SLO-medewerkers van de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB). De leerkrachten economie staan in voor de organisatie, het vlot verloop en de inhoudelijke ondersteuning voor en tijdens het spel.
leerlingen bepalen bedrijfsstrategie

zelfstandig leren en in groep beslissen

Ecoman legt de nadruk op beslissingen nemen in teamverband, maar leerkrachten krijgen ook materiaal om bijvoorbeeld de taal- en presentatievaardigheden van hun leerlingen te testen in het kader van het spel. Het biedt niet alleen een concrete invulling voor het vernieuwende onderwijsconcept ‘vrije ruimte’, maar leent zich ook uitstekend om vakoverschrijdend te werken. (mb)