Rode Kruis dankt vrijwilligers wandeltocht Music For Live

ImageBEVEREN. Het Rode Kruis regio Sint-Niklaas-Dendermonde zette gisteren de wandelaars en medewerkers van de wandeltocht ‘Rode Kruis voor water’ in de bloemetjes als dank voor hun inspanningen.  De wandeling kaderde in de tweede editie van de actie ‘Music For Live’ dat Studio Brussel organiseerde in samenwerking met Eén en Rode Kruis Vlaanderen.

 

De actie ‘Music For Live’ is gebaseerd op een gelijkaardige actie die in Nederland al verschillende jaren wordt georganiseerd. In 2006 organiseerde Studio Brussel met succes de eerste Vlaamse editie. Toen werd het Rode Kruis vrij laat aangesproken. Er kon nog net ondersteuning geboden worden bij de wandeling tussen het Nederlandse en het Belgische glazen huis. In 2007 werd, naar analogie met Nederland, het Rode Kruis vrij vroeg bij de actie betrokken. Zo kon het Rode Kruis 'de wandeltocht voor water' organiseren.

 

De 100 km lange wandeling startte op 20 december 2007 in Wachtebeke. Vier dagen later arriveerden zo’n 150 wandelaars en medewerkers aan het glazen huis in Leuven. "De startplaats, Wachtebeke, is symbolisch gekozen.", vertelt Guy Clemminck van het Rode Kruis Buggenhout, "Het is de grens van onze regio en de grens van het land. Van daaruit konden we vanaf het verste punt vertrekken naar het glazen huis in Leuven." In onze regio namen 14 afdelingen van het Rode Kruis aan de wandeling deel: Beveren, Kruibeke, Stekene, Sint-Niklaas, Moerbeke-Wachtebeke, Waasmunster, Lokeren, Zele, Hamme, Berlare, Lebbeke, Buggenhout en Temse. Tijdens de tocht overnachtten de wandelaars in verschillende Rode Kruisgebouwen.

 

Niet alleen het startpunt was symbolisch gekozen. Ook de afstand, 100 km, was symbolisch: veel Afrikanen leggen wekelijks 100 km af om water te halen.  Elke 15 seconden sterft in de wereld een kind door gebrek aan water en hygiëne. Tijdens de wandeltocht stierven dus bijna 20.000 kinderen. De Rode Kruismedewerkers hopen dan ook dat minstens 20.000 kinderen en hun gezin gebaat zijn met de nieuwe projecten  rond 'veilig water'. De wandelaars vertrokken in Wachtebeke met een lege jerrycan die tijdens de tocht glas per glas werd gevuld. Dit staat symbool voor de geleidelijke opbouw van waterprojecten waar men druppel na druppel of steen na steen tot het beoogde resultaat komt.

 

Voor, tijdens en na de wandeltocht zamelden de vrijwilligers geld in. Ze verkochten peperkoeken harten (goed voor 1/5 van de opbrengst), waterkaraffen of lieten zich sponsoren. Dat liep niet altijd van een leien dakje. "Even hadden we schrik dat we weinig opbrengsten zouden hebben.", vertelt Guy Clemminck, "De eerste dag was ontgoochelend. De opbrengst was amper 220 euro. Toen zijn de vrijwilligers tijdens de wandeling opnieuw met collectes gestart. Na het persmoment met aandacht op Studio Brussel en de regionale televisie AVS stegen de opbrengsten. Op een topdag haalden we 1200 euro op." In totaal bracht de tocht 13.020,07 euro op. Iedereen is het er over eens: de wandeling staat in de top 3 met positieve ervaring op Rode Kruisevenementen.

 

De actie 'Music For Live 2007' bracht 3.353.568 euro op. Dat bedrag wordt integraal besteed aan de waterprojecten van het Rode Kruis. Ruim 600.000 euro is bestemd voor de bestaande structurele projecten van Rode Kruis Vlaanderen in Namibië, Mozambique, Burundi en Rwanda. Ruim 900.000 euro gaat naar de aankoop van watergerelateerde noodhulpgoederen en gespecialiseerde waterkits. Het Rode Kruis zal meer dan 1,5 miljoen euro gebruiken om nieuwe projecten te starten in Malawi, Nepal, Zuid-Soedan en Ivoorkust. In januari 2008 gebruikte het Rode Kruis al een deel van het geld om hulp te bieden meer dan 9000 families na de overstromingen in Mozambique.

 

Image
75 Aanwezigen kregen beeld- en geluidsfragmenten voorgeschoteld. Daarnaast werden brevetten en een aandenken uitgereikt.
 

 

(mb)