Jeugdadviseurs kregen brevet na opleiding

ImageLOKEREN.  Zaterdagochtend kregen 15 jongeren tussen 15 en 18 jaar hun brevet ‘Jeugdadviseur’. Omdat te krijgen volgden de jongeren een opleiding die werd georganiseerd door de stad Lokeren. Een jeugdadviseur is een jongere onder jongeren, een luisterend oor, een vriend(in) die te vertrouwen is.

 

De jongeren offerden tussen 24 oktober 2007 en 9 januari 2008 elke woensdagnamiddag  en een weekend op om de kennis op te doen waarmee ze leeftijdsgenoten kunnen helpen. Helpen door te luisteren, te informeren, te signaliseren of door te verwijzen want een jeugdadviseur is geen probleemoplosser maar eerder een baken voor vrienden. Als schakelfiguur kennen ze het aanbod van het jongeren adviescentrum (JAC) en spelen ze een belangrijke rol in het verlagen van de drempel van de jeugdhulpverlening. Tijdens de opleiding kwamen verschillende onderwerpen aan bod zoals drugs, ongewenste zwangerschappen, de holebiproblematiek, …

 

Het groepje jongeren dat de opleiding heeft gevolgd is een weerspiegeling van de Lokerse samenleving. Een derde van de jeugdadviseurs is moslim. Dit jaar hebben twee moslimmeisjes de opleiding met succes beëindigd. De helft van de jeugdadviseurs komt uit het beroeps- of technisch onderwijs.

 

De jongeren zelf zijn blij dat ze de opleiding hebben gevolgd. “Ik ben blij dat ik nu weet hoe ik in bepaalde situaties moet reageren.”, zegt Laura D’Hossche. Ook Nick Baeyens is enthousiast: “Ik heb de opleiding gevolgd omdat het aanbod aantrekkelijk was en het was gratis. Bovendien werd de opleiding op woensdagnamiddag gegeven. Dan heb ik toch niets anders te doen. Ik heb er geen spijt van. Ook het weekend was wel tof.”

 

Femke Ringoot van de Lokerse jeugddienst prees de jongeren voor hun inzet. Elke deelnemer kreeg ook een bloemetje als waardering voor de inzet.  Schepen van jeugd Sabine Van Rysselberghe loofde de inzet en citeerde een strofe uit gedicht. Ten slotte deelde de schepen de brevetten uit. De jongeren die een brevet ontvingen zijn: Ersin Poyraz, Hichal Rayss, Yessin Elhaïc, Betül Güven, Nick, Bayens, Fleur Mariman, Leyla Kaya, Mohamed Assaghiri, Judith De Maesschalck, Laura D'Hossche, Brahim Baddou, Nikki Herd, Jolijn Lambrechts, Marlotte Cornelis en Ad Coenen.

 

Image
burgemeester Filip Anthuenis, schepen Sabin Van Rysselberghe, Femke Ringoot en nieuwe jeugdadviseurs
 

(MB)