Genieten van Vlaamse renovatiepremie

TEMSE. Het gemeentebestuur van Temse wil de inwoners ervan op de hoogste stellen dat sinds 26 maart 2007 een renovatiepremie te bekomen is voor wie zijn woning grondig renoveert of verbouwt. Die moet aangevraagd worden bij de Vlaamse Overheid. Met de renovatiepremie geeft de Vlaamse Overheid inwoners de kans om de kwaliteit van hun woning aanzienlijk te verbeteren. Kwestie is dat de bevolking het weet en daarom dat de info die Temse kenbaar maakt, zo belangrijk is.

 

Goed om weten zijn natuurlijk de voorwaarden. Zo mag het netto belastbaar inkomen drie jaar voor de renovatiepremie wordt aangevraagd  niet meer bedragen dan 35.630 euro voor een alleenstaande of  50.900 euro voor een alleenstaande met een persoon ten laste of voor samenwonenden. Per persoon ten laste mag  er  2860 euro bijgeteld worden. Deze bedragen zijn geïndexeerd en worden jaarlijks aangepast. De bedragen hierboven gelden voor het jaar 2008.

 

De woning die men wil renoveren is de enige woning in bezit en ook drie jaar voor de aanvraag was er geen eigendom. De woning is op de aanvraagdatum minstens 25 jaar oud en ze ligt in het Vlaamse Gewest.


De premie wordt berekend op basis van de ingediende facturen, die niet ouder dan drie jaar mogen zijn. Facturen vanaf 1 januari 2006 komen in aanmerking.  De werkzaamheden moeten uitgevoerd worden door een geregistreerde aannemer. Als u de werkzaamheden zelf uitvoert, kunt u de facturen van de aangekochte materialen voorleggen. De kostprijs van de werkzaamheden moet minimaal 10.000 euro (exclusief btw) bedragen. De premie bedraagt 30% van de kostprijs (exclusief btw) en is beperkt tot 10.000 euro .

 

De renovatiepremie wordt toegekend voor een algemene renovatie, dus voor structurele werkzaamheden die de toestand van de woning grondig verbeteren. Kleinere ingrepen, die vooral gericht zijn op de verhoging van het comfort, worden mee gesubsidieerd, maar alleen als u ook grotere renovatiewerkzaamheden uitvoert. Het resultaat van de werkzaamheden moet zijn dat de woning structureel gezond is.


Als er voor de werkzaamheden een stedenbouwkundige vergunning nodig is, dan moet die kunnen voorgelegd worden. Het aanvraagformulier voor de Vlaamse renovatiepremie vindt men op bouwenenwonen.be of in het gemeentehuis.


De aanvraag voor de renovatiepremie dient te gebeuren nadat de werkzaamheden uitgevoerd zijn.
Voor meer informatie kan men terecht bij:
- het gemeentebestuur (de huisvestingsambtenaar);
- Wonen Oost-Vlaanderen, Gebr. Van Eyckstraat 4-6, 9000 Gent – 09 265 45 11
- de Vlaamse Infolijn: 1700
- de websites vlaanderen.be/bouwenenwonen en premiezoeker.be (R.D.)