Lokaal sociaal beleidsplan houvast voor Beveren

BEVEREN. Voor de periode 2008 - 2013 heeft Beveren een lokaal Sociaal Beleidsplan voorliggen met een zeer bepalende inhoud. Een 80-tal verenigingen en diensten werkten er aan mee. Zo kon een beleidsplan worden samengesteld dat er voor moet zorgen dat er de komende zes jaar steeds aandacht zal zijn voor de zwakkere in de Beverse gemeenschap. Zowel OCMW als de gemeente werkten op een gestructureerde manier samen in de voorbereiding van het plan.

 

Het is voor de burger, in het bijzonder de zwakkere, niet altijd gemakkelijk om de weg te vinden in wat eraan sociale hulp- en dienstverlening in de gemeente wordt aangeboden. Het sociaal beleid moet dan ook de toegankelijkheid verhogen van de sociale hulp – en dienstverlening. Daarom zal een “sociaal huis” worden opgericht waar zo ruim mogelijk informatie zal verstrekt worden over o.m. opvang – en hulpvormen. In 2008 zal dit “sociaal huis” worden uitgebouwd. Maar  nu is al geweten dat het geen heus gebouw zal worden maar gewoon iemand van het OCMW die een zitdag zal houden in de deelgemeenten.

 

Het Lokaal Sociaal Beleid zal in de gemeente Beveren stevige grondvesten krijgen die zich richten naar zes clusters; chronische zieken en personen met een handicap, gezondheid, ouderenzorg, sociale dienstverlening, tewerkstelling en wonen. Al die clusters zijn de jongste jaren nog meer belangrijk geworden omdat de bevolkingsdichtheid in Beveren is toegenomen. Na Antwerpen en gent is Beveren met 150 km² de grootste gemeente van Vlaanderen. De bevolkingsdichtheid is eigenlijk laag maar neemt wel geleidelijk toe en bijna de helft van de inwoners woont in centrumgemeente Beveren.

 

Beveren is een bijzonder grote gemeente en hulp op sociaal vlak is een belangrijk gegeven. Enkel Doel speelt niet mee met de bevolkingsaangroei. De bevolking is er op 5 jaar tijd gehalveerd. In Groot-Beveren was de natuurlijke aangroei tot 2003 groter dan de migraties maar vanaf 2004  was het omgedraaid. Het aandeel van de vreemdelingen bedraagt 1,99 % van de Beverse bevolking. 76;36 % komt uit Europa.

 

Iets meer dan de helft van de bevolking behoort tot de leeftijdsgroep 20 - 59 jaar of de actieve bevolking. Ook in Beveren is ‘de vergrijzing’ de jongste jaren toegenomen en het aandeel zestig plussers stijgt en het aandeel van de groep jonger dan 20 jaar krimpt en zo zijn beide groepen bijna even groot. Maar het ziet er naar uit dat de ouderen de jongeren sterk in aantal gaan overtreffen. De voorzieningen voor senioren zijn dan ook belangrijk.

 

Ook het aantal hoogbejaarden of 80 plus, neemt toe. Uit dat alles mag besloten worden dat de bevolkingsgroep die zorg moet bieden kleiner wordt ten opzichten van de groep die zorg moet krijgen.  Dan is er in het kader van het sociaal beleid, ook nog het inkomen belangrijk. Het gemiddeld netto fiscaal inkomen per inwoner in Beveren ligt hoger dan het gemiddelde in het arrondissement Sint-Niklaas, van Oost-Vlaanderen en zelfs van gans Vlaanderen.  Van de Beverse bevolking verdient 7 % minder dan 10.000 euro of de laagste fiscale inkomenscategorie.

 

Globaal kan gesteld worden dat Beveren in verhouding tot de omliggende Wase gemeenten tamelijk goed scoort op gebied van inkomen, kansarmoede en tewerkstellingsmogelijkheden. De ligging tussen Sint-Niklaas en Antwerpen maakt dat hulpverlening ook gebeurt vanuit die regio. Wie om hulp vraag op vlak van sociale dienstverlening wordt doorgaans wel geholpen maar niet steeds in de eigen gemeente.

 

In de sociale dienstverlening moet de opvang en de integratie van asielzoekers ook ingepast worden in het bestaande hulpverleningsaanbod. Maar Beveren wil zeker de nodige aandacht geven aan personen die zijn uitgeprocedeerd en verder illegaal in de gemeente verblijven.
Het Sociaal Beleidsplan heeft ook oog voor de eenoudergezinnen die een voorname doelgroep zijn binnen de hulpverlening en een sociaal kwetsbare groep. De ouders moeten weerbaar gemaakt worden  en er moet gezorgd worden dat de kinderen niet in de armoedecirkel terechtkomen. (Rolf Duchamps)