Wie ontwerpt logo voor Temsese speel-o-theek?

Image
Voor de kinderen tot 12 jaar komt er een heuse speel-o-theek waar speelgoed zal kunnen ontleend worden. Eens iets anders dan de bekende pop.
TEMSE. Vanaf september 2008 kunnen Temsenaren terecht op AC De Zaat voor het ontlenen van educatief speel- en spelmateriaal.  Drie gemeentelijke diensten, de sociale, de integratie en de jeugd, werken het nieuwe project uit. De nieuwe speel-o-theek krijgt de toepasselijke naam 'Speelboel'. Deze naam groeide ook uit een wedstrijd. Er werden verschillende namen ingezonden die aan het college van burgemeester en schepenen weden voorgelegd. Er werd gekozen voor de naam 'Speelboel', aangezien deze kindvriendelijk is én verwijst naar de gemeente met de voormalige Boelwerf. Bovendien leent de naam er zich toe om er een passend logo bij te maken.

Het gemeentebestuur kreeg voor de uitbouw van deze speel-o-theek de steun van het Federaal Impulsfonds voor het Migrantenbeleid. Er was een bedrag van 25.000 euro aan verbonden.  De speel-o-theek wordt een uitleendienst van speelgoed met als doel educatief speelgoed uit te lenen zoals men in een bibliotheek boeken ontleent. De doelgroep zijn kinderen uit het kleuter- en lager onderwijs, zowel allochtonen als autochtonen. Met het project wil het gemeentebestuur vooral de kinderen bereiken uit kansarme gezinnen, omdat zij doorgaans niet over educatief speelgoed beschikken.

 

De speel-o-theek zal open zijn op woensdag van 13u30 tot 17u en op vrijdag van 8u30 tot 12u. Kunnen lid worden van de speel-o-theek: alle kinderen uit Temse tot en met 12 jaar, voor wie de ouders of voogd een inschrijvingsformulier hebben ondertekend en de onthaalouders, onderwijsinstellingen of organisaties uit Temse waarvan de werking zich richt tot kinderen tot 12 jaar.

 

Het lidgeld zal  5 euro per jaar bedragen voor elk kind dat in Temse officieel ingeschreven is. Het lidgeld voor scholen, instellingen, verenigingen, onthaalmoeders, jeugdverenigingen bedraagt 10 euro per jaar.
Het speelgoed van de speel-o-theek zal opgedeeld zijn in 3 domeinen: verstandelijke ontwikkeling, lichamelijke ontwikkeling en sociaal-emotionele ontwikkeling.
Per uitleenbeurt zal een individueel lid van de speel-o-theek maximum 2 stukken speelgoed uit 2 verschillende categorieën kunnen ontlenen. Onthaalouders, scholen, instellingen, of andere organisaties waarvan de werking zich richt tot kinderen tot 12 jaar uit Temse, zullen een kaart krijgen op naam van de verantwoordelijke. Met deze groepskaart zal de groepsverantwoordelijke maximaal 6 stukken speelgoed kunnen ontlenen, met een maximum van 3 stukken speelgoed per categorie.

 

Leden zullen het speelgoed maximum 3 weken kunnen ontlenen. Verlenging van deze periode zal niet mogelijk zijn. Wie het speelgoed te laat terugbrengt, zal hiervoor 1 euro boete per stuk speelgoed per week betalen. Indien speelgoed verloren of beschadigd is, zal er een schadevergoeding worden aangerekend. Deze zal berekend worden aan de hand van enkele criteria.

 

Om deze naam 'Speelboel' nu meer bekendheid te geven én om het aantrekkelijk te maken voor de Temsese jeugd, wordt  een oproep gedaan naar alle creatieve inwoners om een passend en kindvriendelijk logo te ontwerpen. Er is niet alleen een plaatsje te verdienen in de eregalerij van de gemeente Temse maar er hangt ook nog een mooie prijs aan vast.


Kandidaat–ontwerpers moeten tegen eind maart hun ontworpen logo binnenleveren op het volgende adres: gemeentelijke integratiedienst t.a.v. Ann Scholiers – Elke Koppen, Frans Boelplein 1 te  Temse.


Speel-o-theek 'Speelboel' zal openen bij de start van het nieuwe schooljaar september 2008. Momenteel is de Jeugd-, Integratie- en Sociale Dienst bezig met het afwerken van de administratieve en praktische zaken van het project. (Rolf Duchamps)