Vlaanderen kreeg erkenning op wereldcongres Kribbenvrienden

ImageMELSELE. Vorige week was Jan Holvoet de voorzitter van de Vlaamse kerststallenvrienden met een groep van 18 Vlamingen In het Duitse Augsburg waar het Wereldcongres Kribbenvrienden plaatsvond. Er waren afgevaardigden uit West - en Oost -Vlaanderen, Antwerpen en Limburg. Ze werden ontvangen op het stadhuis , samen met de andere congresgangers, door de burgemeester, de voorzitter van de inrichtende vereniging - Verband Bayerischer Krippenfreunde - en de voorzitter van de overkoepelende vereniging 'Un fou prae'  - E.H. Thomas Frauenlob - van het Vaticaan.

 

Op deze bijeenkomst werden alle aanwezige landen opgeroepen om een geschenk in ontvangst te nemen. Groot was de verwondering dat 'Vlaanderen Belgica' apart werd vernoemd. Na de brunch bezocht de groep Vlamingen groep maar liefst 3 tentoonstellingen met prachtige simultane diorama’s,  aangevuld met kunstwerken van private personen.


De kerken die ze eveneens bezochten, waren nog volledig in kerstsfeer met hun eigen kerststal.
Daarna vertrokken de kerststallenvrienden met de bus, samen me de zustervereniging uit de Oostkantons en de Nederlandse vereniging, richting noord waar nog 2 tentoonstellingen werden bezocht en 2 private woningen waar de eigenaars hun living omgebouwd hadden tot simultane diorama’s. Prachtig houtsnijwerk dat die mensen allemaal zelf gemaakt hadden. Elk beeldje was uniek.
 
Meer zuidwaarts werden de kerstkribben van enkele kloosters en kerken bezocht en een museum met kunstwerken van private personen en scholen. In dit museum waren de bekroonde werken te zien van een wedstrijd die dit museum jaarlijks uitschrijft. 's Avonds waren ze te gast in het congresgebouw voor het galadiner. Naar schatting waren er samen 1200 mensen uit o.a. Duitsland, België, Frankrijk, Malta, Spanje, Italië, Liechtenstein, Tsjechië, Brazilië, Amerika.

 

 

Image
De Kerststallenvrienden uit Vlaanderen in Duitsland op het Wereldcongres. Vooraan derde van rechts, Melselenaar Jan Holvoet.

 

Alvorens het galadiner werd opgediend werden eerst enkele medailles uitgedeeld naar mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de 'un fou prae'. Een lid van de zustervereniging uit de Oostkantons was bij de gelukkige. Daarna werden ook geschenken aangebracht aan de inrichtende vereniging. België schonk een stal met beeldjes. De stal was gemaakt in Vlaamse hoevestijl door Gilbert Van Cauter, lid van de Federatie van Vlaamse Kerststallenvrienden. De beeldjes waren van de hand van Michel Vincent van de zustervereniging uit de Oostkantons.


De aanwezigen hadden enorm veel belangstelling hiervoor. De plaatselijke TV heeft zelfs een interview afgenomen van Gilbert Van Cauter. De vrienden van de kerststal kijken al uit naar het volgende congres dat in 2012 wordt gehouden in Oostenrijk.

 

Image
Een prachtige uitbeelding van een kerststal in Duitsland.
 

(Rolf Duchamps)