Informatiemarkt rond Sigmaplan langs Durme

TEMSE. Op woensdag 30 januari van 16u tot 20u is er het AC De Zaat doorlopend een  informatiemarkt over het geactualiseerde Sigmaplan en de toekomstige inrichting, doel en uitwerking van een aantal projectgebieden langs de Durme. Het kadert in de Durmevallei Temse - Waasmunster - Lokeren. Deze infodag is een organisatie van Waterwegen en Zeekanaal NV in samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse Landmaatschappij.

 

De bevolking kan er terecht voor informatie en vragen van algemene of specifieke aard. Het centraal gegeven is de aanleg van overstroming- en natuurgebieden.


Concreet gaat de informatiemarkt  concreet over de projecten Hagemeersen te Lokeren, Hof ten Rijen (zuidelijke vijver) en Weijmeerbroek te Waasmunster en Groot en Klein Broek te Temse/Waasmunster. De Vlaamse regering besliste dat in het kader van het geactualiseerde Sigmaplan langs de Durme – naast de versteviging van dijken – ook een aantal overstroming - en natuurgebieden aangelegd moeten worden.

 

Het gedeelte van de Durmevallei tussen Lokeren en Waasmunster dat onder invloed staat van het getij vormt één van de meest strategische plekken in het Zeescheldebekken om extreme hoogwaters op een gecontroleerde manier op te vangen. Op die manier worden bewoonde gebieden achter de dijken voldoende beschermd tegen overstromingen.

 

Het geheel van de investeringen voor de realisatie van het Sigmaplan komt neer op het opnieuw ‘ruimte’ geven aan de rivier. En zo kan er veiligheid tegen overstromingen worden bekomen.
Wie er alles van wil vernemen, komt op woensdag 30 januari naar AC De Zaat in zaal Arcke op de 5de verdieping. (R.D.)