Seniorenadviesraad Temse legde aandachtspunten voor

TEMSE. In het kader van het Sociaal Beleidsplan 2008-2013 heeft de Senioren Advies Raad of kortweg de  SAR enkele aandachtspunten voor 2008 naar voor gebracht aan bod. Er werd voorgesteld om jaarlijks de aandacht te richten op één bepaald item.Voor 2008 wil SAR dat Temse een gemeente is met vriendelijke woon- en leefomgeving voor senioren.

 

"Wij zijn er ons van bewust dat al deze punten niet onmiddellijk en tegelijkertijd kunnen uitgevoerd worden. Wij hebben ons hiervoor gesteund op de checklist met items die als basis diende voor de seniorenenquête van 2006. De resultaten van deze enquête werden grotendeels verwerkt en opgenomen in de omgevingsanalyse van het sociaal beleidsplan", aldus de adviesraad die enkele aandachtspunten formuleerde.

 

Op het vlak van 'Leefomgeving en Milieu' gaat Sar van uit dat elke Temsenaar verantwoordelijk is voor een nette leefomgeving. Omdat sociale controle niet altijd voldoende is, willen zij het gemeentebestuur vragen speciale aandacht te hebben voor de properheid in de omgeving van bushaltes, rustbanken en glascontainers en de borstelwagen wekelijks in te zetten in de centrumstraten én de deelgemeenten.
Op drukker bezochte plaatsen en straten willen de senioren voldoende rustbanken zoals bijvoorbeeld de winkelstraten, markt en aan de bushaltes. Ze spreken de hoop uit dat de huidige groene zones en wandelwegen goed onderhouden worden en opteren om langs wandelpaden een schuildak te plaatsen indien dat wettelijk toegelaten is. Eventueel kunnen er educatieve borden bij geplaatst worden.
SAR: "Voldoende rustbanken zijn een must. Verder lijkt het ons meer dan wenselijk dat in kaart gebrachte wandelwegen een aanduiding krijgen van de inplanting van rustbanken en een quotering van moeilijkheidsgraad, duur en toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers en kinderwagens."


Wat het verkeer betreft vraag de adviesraad speciale aandacht voor de zwakke weggebruiker. Er wordt verwezen naar brede voetpaden, een verlaagde boordsteen, duidelijk gemarkeerde zebrapaden en voetgangerslichten die voldoende tijd laten zodat minder mobiele mensen veilig de weg kunnen oversteken.


Concreet wordt al ter kennis gebracht dat  er té hoge voetpaddrempels zijn ter hoogte van de H. Hartkerk in de St-Amelbergalaan, H.Hartplein, R. Lefèvrestraat. De veiligheidsblokjes op het voetpad van Leie, maakt de doorgang voor sommige rolstoelgebruikers onmogelijk. Fietspaden worden liefst gescheiden van de rijbaan, duidelijke gemarkeerd en/of beveiligd met blokjes zoals in de Doornstraat.
Hondenpoep op voetpaden komt nog te veel voor. Ze vragen om hiervoor de nodige desnoods bestraffende maatregelen te treffen. Aan de politie wordt gevraagd om een extra sensibiliseringsactie te doen rond de voorrang voor overstekende voetgangers op het zebrapad wat door heel wat chauffeurs wordt genegeerd. Na zulke actie kan dan bestraffend worden opgetreden.

 

Het element veiligheid wordt door SAR ook in de aandacht gebracht: "Senioren durven ’s avonds dikwijls niet meer de straat op. Dit heeft vaak te maken met een subjectief gevoel van onveiligheid. Wij vragen toch om aandacht te geven aan een goede straatverlichting vooral in de buurt van bushaltes, openbare gebouwen, rusthuizen en scholen. Voldoende politiepatrouilles verhogen het veiligheidsgevoel en maken mogelijk overlastinterventies overbodig."

 

Aan de gemeente wordt gevraagd inspanningen te blijven doen voor de betere toegankelijkheid van de gemeentelijke gebouwen. Daarbij past het plaatsen van een lift, instaphellingen, signalisaties, trapleuningen, rustzones, gemakkelijke stoelen en goede openbare toiletten.

 

De SAR besloot: "We zijn er van overtuigd dat de betrokkenheid van de Seniorenraad op haar Temsese woon- en leefomgeving heel groot is. Wij hopen dat de Seniorenadviesraad in de toekomst nog meer kennisgave ter advies ontvangt bij bijvoorbeeld aanleg en heraanleg van straten en voetpaden,… en een bijdrage mag leveren die ten goede komt van alle Temsenaars." (Rolf Duchamps)