Budget buitengewone dienst Beveren met 75 miljoen uitgaven

Image
De vernieuwing van de pui van het gemeentehuis van Kallo zit ook in de uitgaven.
BEVEREN. In het budget of de begroting 2008 wordt gestart met een vrij hoog cijfer van ruim 75 miljoen euro voor de uitgaven. Maar daar staat natuurlijk wel iets voor: er is een inschrijving van enerzijds een bedrag van 30,5 miljoen voor de prefinanciering van de bouwwerken voor de nieuwe notelaar en anderzijds 5 miljoen voor KSK Beveren en 1 miljoen euro voor het opvangtehuis de Klaproos Beveren. Na de voltooiing van de nieuwe notelaar zal het OCMW voor de terugbetaling een lening opnemen van 27,5 miljoen euro, dit bedrag is nu zowel ingeschreven bij uitgaven als bij inkomsten. De resterende 10% zal de gemeente op zich nemen zoals trouwens in de vorige legislatuur was afgesproken.

 

Trekken we deze bedragen nu van de 75 miljoen dan komen we op een bedrag van 38,5 miljoen. Dit bedrag opnemen in één begrotingsjaar is zowel technisch als financieel niet haalbaar. Bij het evalueren van de begroting 2007 zien we dat een aantal projecten om verschillende redenen niet zijn toegewezen. Projecten die aanbestedingsklaar zijn of zo goed als worden meegenomen naar de begroting 2008 en trekken de ruimte voor de begroting 2008 op met dit bedrag.

 

Het huidig bestuur heeft als doelstelling jaarlijks voor circa 15 miljoen euro nieuwe projecten toe te wijzen. De uitgaven staan dus op 74,994 miljoen euro.De inkomsten staan genoteerd in de buitengewone dienst met 78,341 miljoen euro.

 

Bij het budget 2008 zijn meerdere nieuwe projecten opgenomen. Voor de algemene administratie zijn er kleine en grote aankopen en investeringen voorzien om de werking van de ganse organisatie op een efficiënte en moderne manier te verzekeren, met het oog op een goede dienstverlening naar de inwoners toe. Voor de ver(nieuw)bouw van het gemeentehuis – dat nu te klein aan het worden is - is er een bedrag voorzien voor de aanstelling van een ontwerper. De pui van het gemeentehuis Kallo zal gesaneerd worden.

 

De diensten die gehuisvest zitten aan de Europalaan zitten al jaren te krap. Om deze reden werd besloten om de vroegere VMW gebouwen van de waterleiding in de stationsstraat 120 aan te kopen. In deze nog zeer goede gebouwen zal de Technische Dienst Gebouwen samen met de technische dienst van het OCMW worden ondergebracht.

 

Voor de brandweer zal er een nieuwe havenpost gebouwd worden,  dit voor een betere risicoafdekking en het halen van de 12 minuten norm voor het toekomen van de eerste interventiewagen. Een bedrag voor de aanstelling ontwerper is voorzien.  Daarnaast zullen de jaarlijkse noodzakelijke aankopen gebeuren en zal er een nieuwe radiokamer worden geïnstalleerd.

 

Voor het verder realiseren van de vooropgestelde doelstellingen op ruimtelijke ordening en woonbeleid zijn er algemene posten voorzien voor de aankoop van gronden en gebouwen, het realiseren van rooilijnen, afbraak van woningen en het vergoeden van ontwerpers. Daarnaast zijn er bedragen voorzien voor aankopen binnen het BPA Burggravenhoek en het RUP Steenland dat in opmaak is.

 

Voor onderwijs zijn er een hele reeks bedragen opgenomen voor de werking van de verschillende scholen. Daarnaast zal de dakbedekking van de school in Vrasene worden gesaneerd. Het dak van de werkplaats in het GTI vernieuwd worden en tevens zullen er zonnepanelen op geplaatst worden. Bedragen zijn voorzien voor de Lindenlaanschool, de verbouwing van het vroeger electragebouw voor het GTI en de vernieuwing van de speelplaats van het GTI. Tevens is er een bedrag ingeschreven voor het aanstellen van een ontwerper voor een gebouw buitenschoolse kinderopvang Haasdonk.


Voor de jeugd is er naast de kleinere bedragen een bedrag voorzien voor de sanering van het Jeugdcentrum Prosperpolder en zal er verder geïnvesteerd worden in speeltuigen en pleinen.

 

In het kader om iedere deelgemeente te voorzien van sport basisinfrastructuur is er geld voorzien voor de ontwikkeling van een sportzone in Haasdonk en zal Vrasene worden voorzien van een kunststofveld met daarbij een uitbreiding van de parking verder zal er een nieuwe voetbal accommodatie worden opgetrokken in de sportzone van Beveren aan het nieuwe terrein van FC Bosdam en de wielerpiste, om de verhuis van de Bosdam mogelijk te maken.
Tot slot is er het bedrag van 3 miljoen euro voor de bouw van de nieuwe Notelaar. (Rolf Duchamps)