Aandacht voor erfgoed en kunst in Bevers cultureel aanbod

Image
Cortewalle waardevol erfgoed en het beeld van Haasdonkenaar Alfons Van Meirvenne dat wijst naar de aandacht voor kunst in Beveren.
BEVEREN. De gemeente biedt de inwoners een uitgebreid cultureel aanbod waarin ook erfgoed en beeldende kunsten een belangrijke rol spelen. Wat de gemeente bezit aan erfgoed of littekens uit het verleden, krijgt veel aandacht om het te behouden. De mogelijkheden van het kasteelpark Cortewalle worden meer en meer benut. Een erfgoed dat Beveren bijzonder "cultuurrijk" maakt.

 

Ook de museumwerking wordt door het cultuurcentrum én het gemeentearchief ondersteund. Natuurlijk dat op het vlak van erfgoedwerking, Beveren belangrijke partners heeft aan de Hertogelijke Heemkundige Kring Het Land van Beveren en de cultuurraad. Het archief de Bergeyck over de vroegere bewoners van Cortewalle wordt verder geïnventariseerd en bestudeerd.

 

Beveren ontwikkeld ook een kunstbeleid dat zich ook uit in de openbare ruimte. De gemeentelijke kunstcollectie wordt ook geïntegreerd in de gemeentelijke gebouwen. Het cultuurcentrum kan hierbij samenwerken met het gemeentearchief  maar ook met de toerismedienst, de dienst wegen, monumentenzorg en ruimtelijke ordening en groen, om zo kunst naar buiten te brengen.

 

De opening van het OC Boerenpoort in Melsele in het vroegere klooster, gaf de mogelijkheid tot het opzetten van een kunstzinnige werking i.s.m. de Academie, Vormingplus en de plaatselijke verenigingen. Beverse kunstenaars krijgen aandacht zoals de tentoonstelling van Wim Van Remortel die deze week wordt geopend. Het is de bedoeling elk jaar Beverse kunstenaars hier te laten exposeren in een nieuw project.


Wim Van Remortel in de Boerenpoort

Image
Wim Van Remortel toen hij voor het tehuis Hof ter Welle het kunstdrieluik Op weg voorstelde.
De tentoonstelling van Wim Van Remortel die loopt van 12 tot 27 januari in de kapel van het OC Boerenpoort, is alvast een schitterende ‘ouverture’ voor het project rond Beverse kunstenaars. De rasechte Beverenaar behoort bij de grootste kunstenaars uit de regio maar ook op nationaal en internationaal vlak brak hij door. Zijn expo kreeg als titel “ Bladen van een onbekend sprookje”.


Voor “de Wim” geldt zeker niet het gezegde dat hij  geen “sant in eigen land” is. Wim Van Remortel is een bekende figuur in het verenigingsleven. Iedereen kent hem als de ontwerper van de affiches, logo’s, drukwerk, decors en in menige Beverse huiskamer is een ereplaats gereserveerd voor een van zijn prints, al dan niet gekocht ten voordele van een goed werk zoals destijds voor het tehuis Hof ter Welle.

 

Ook voor het publiek in Beveren is de expo een unieke kans om eens vanuit het lokale perspectief  appreciatie te tonen voor het werk dat Wim op artistiek vlak verdient. Zonder chauvinistisch te zijn kan gezegd worden dat deze Wim Van Remortel, opgegroeid op de hoek van de Kasteeldreef en de De Brownestraat,  een kunstenaar is met internationale faam, met een groot palmares, met schitterend werk, een figuur om trots op te zijn.

 

De tentoonstelling wordt vrijdag 11 januari geopend met een inleiding door Robert De Bock en een officiële opening door schepen van Cultuur Heidi Beck. Er zijn intermezzi door viloist Wietse Beel.


De tentoonstelling kan bezocht worden vanaf zaterdag 12 januari tot en met zondag 27 januari en dat op woensdag, zaterdag en zondag van 14 tot 17u maar woensdagavond ook van 20 tot 22u. De toegang is gratis.

Op woensdag 23 januari om 20u geeft Wim van Remortel een lezing over de geschiedenis van de grafiek, gekoppeld aan een tentoonstellingsbezoek. Inkom is hier 1 euro. (Rolf Duchamps)