Beveren wil culturele interesse burgers verhogen

Image
In het CC Ter Vesten staat goed opgeleid personeel steeds klaar voor de nodige info en kunnen optredens geboekt worden. Momenteel is een nieuw balie in opbouw op een andere plaats in de foyer.
BEVEREN. Het Cultureel Centrum Ter Vesten scoort heel hoog en met 1500 abonnementen staat een record geboekt. De gemeente wil nu volgens het Culturrbeleidsplan 2008 – 2013  het cultureel aanbod optimaliseren en beoogt daarbij steeds grotere aantallen inwoners te interesseren. Langs de andere kant zal de gemeente ook zorgen voor goed opgeleide en gedreven medewerkers. De gebruiker of bezoeker kan in Ter Vesten steeds terecht voor informatie en ondersteuning. Het betrekken van vrijwilligers betekent anderzijds ook nog een meerwaarde. Het belang van de Cultuurraad mag zeker niet onderschat worden. Van de zeven gemeentelijke adviesraden is deze van Cultuur met de 212 aangesloten verenigingen, de belangrijkste. In de deelgemeenten zijn dan nog eens de plaatselijke cultuurraden die de verenigingen vertegenwoordigen in de Raad van Bestuur van GCR. In Beveren wordt voor heel wat projecten beroep gedaan op de verenigingen die ook worden ondersteund  door de gemeente, door onder meer,een betoelaging op basis van een ingediend verslag.

 

De culturele interesse verhogen van de burgers is een doelstelling van de gemeente. Daarom ook dat er nieuwe initiatieven kwamen naar senioren en jongeren toe. Vrijwilligers aanspreken, lokale kunstenaars laten tentoonstellen bijvoorbeeld, verhoogt zeker de betrokkenheid bij de cultuur. Er is trouwens in Beveren ook een samenwerking van de cultuurrad met de dienst feestelijkheden, sport en jeugd zoals dat o.a. op de Beverse Feesten wordt geïllustreerd, of met de ‘Grabbelpas’ voor de jeugd.

 

Het is geen eenvoudige opdracht om in het CC Ter Vesten en in de andere culturele infrastructuur in de deelgemeenten, alle leeftijden hun gading te geven: senioren, jongeren, het gezin en zelfs anderstaligen. De culturele sector heeft daarom overleg en uitwisseling nodig met de jeugdraad, seniorenraad, gezinsraad. Het is een opdracht voor de cultuurbeleidcoördinator.

 

Men staat er niet bij stil, maar de culturele sector van Beveren moet zorgen dat laaggeschoolden ook terecht kunnen in het aanbod. Een cultureel aanbod moet in het bereik liggen van álle inwoners. Er zijn dan ook kortingstarieven, kansen passen, cultuurcheques voor hen die het minder breed hebben. Voor de jongeren zorgt het cultuurcentrum in de schoolprogrammering eveneens voor lage prijzen én busvervoer binnen de gemeente Beveren en voor alle onderwijsnetten.

 

Het beleidsplan 2008 – 2013 wijst ook op vlak van de cultuurinfrastructuur, verder de weg. Alle infrastructuur, in alle deelgemeenten zal verder efficiënt worden uitgebouwd en goed toegankelijk worden gemaakt. Hof ter Welle zal worden afgewerkt. De zolder van het kasteel Cortewalle wordt gerenoveerd en zal ingericht worden als ruimte voor groepen, seminaries, studiedagen, tentoonstellingen, workshops.

 

Wanneer de bibliotheek uit het huis Lombaert in de Kloosterstraat is, zal het worden ingericht voor de Beverse gemeenschap. Ook zal de gemeente zorgen dat rond diverse culturele infrastructuur, de omgevingswerken verder uitgevoerd worden.  De schouwburg van Ter Vesten wordt jaarlijks aangepast aan de noden die een moderne zaal vraagt. En ook daar genieten de vele bezoekers dan weer van.(Rolf Duchamps)