Natuurreservaten in Waasland erkend

Image
Beeld in de Scheldevallei Moerzeke in het Zwijn (foto:Annette Muylaert)
WAASLAND. De Wase regio heeft heel wat gebieden waar nog kan genoten worden van de knappe natuur. Een ministerieel besluit van 31 oktober 2007 verleende aan het privaat natuurreservaat E-374 "Scheldevallei Moerzeke-Kastel", met een oppervlakte van 8 ha 82 a 46 ca gelegen te Hamme, het statuut van erkend natuurreservaat. Dat kaderde in de het artikel 10 van het besluit van de Vlaamse Regering van 29 juni 1999 houdende de vaststelling van de voorwaarden voor de erkenning van natuurreservaten én van terreinbeherende natuurverenigingen. Het regelde ook het toekennen van subsidies. De erkenning geldt voor een periode van 27jaar vanaf de datum van dit besluit.

 

De "Scheldevallei Moerzeke-Kastel" is een prachtig gebied waarin ook "Het Zwijn"  van 80 ha thuishoort en waar de vereniging Natuurpunt een deel in eigendom beheert. Het is een gedeelte van het broek van Moerzeke (ca. 1000 ha) te Hamme, gelegen in een uitgesproken bocht van de levende rivier de Schelde.  Aan de overkant van de Schelde liggen de pittoreske Scheldedorpen Mariekerke en St.Amands.  Naar deze dorpen kan men de veerboot nemen, gekend uit de tv-serie Stille Waters.  De middenloop van de Schelde met haar zoetwaterschorren en overwinterende watervogels, is een waardevol natuurgebied op Europees niveau.  Het Zwijn is een ingedijkt Scheldeschor.  Op het gewestplan is ongeveer 2/3de van het Zwijn bosgebied de rest is natuurgebied.

 

Een ministerieel besluit van 5 november 2007, ondertekend door  Vlaams minister voor Leefmilieu Hilde Crevits (CD&V), verleende eveneens aan het privaat natuurreservaat  "Relicten in Durme- en Scheldeland", met een oppervlakte van 25 ha 22 a 77 ca gelegen te Dendermonde, Hamme, Lokeren, Wichelen en Zele het statuut van erkend natuurreservaat. De erkenning geldt voor een periode van 27 jaar. Het reservaat wordt beheerd door Natuur- en milieuvereniging vzw Durme en is een aaneenschakeling van waardevolle kleine landschapselementen die zich her en der verspreiden over de gemeenten Lokeren, Zele, Hamme, Dendermonde en Wichelen. Ze zijn niet meer in landbouwgebruik. (R.D.)