Burgemeester Willockx laakt sociale discriminatie

Image
Burgemeester Freddy Willockx en gemeenteraadslid Patric Gorrebeeck ijverden voor werkneemsters van Super GB
SINT-NIKLAAS. Burgemeester Freddy Willockx heeft zich deze week  behoorlijk boos gemaakt omdat een viertal werknemers van de vroegere Super GB-vestiging op het Heymanplein door het interimkantoor Adecco werden uitgesloten toen ze zich kandidaat stelden om in de nieuwe franchisewinkel te gaan werken. “Middeleeuwse sociale discriminatie”, noemde de burgemeester het. Hij werd daarbij bijgetreden door gemeenteraadslid Patric Gorrebeeck (CD&V) die samen met Willockx de zaak twee dagen op de voet volgde.

 

De Super GB sloot eind december de activiteiten maar donderdag heropende de zaak reeds onder franchise. Carrefour sloot immers 16 GB -bedrijven in ons land. Dat van Sint-Niklaas opende dus donderdag onder franchise. Omdat de stad eigenaar is van de gronden waarop de vestiging zich bevond, werd het dossier nauwlettend opgevolgd.  De nieuwe uitbater startte weer met 25 personeelsleden, zonder ook maar iemand in dienst te nemen van de vroegere GB. Een achttal werden in de Carrefour te Burcht aan het werk gezet en vijf gingen met brugpensioen. Voor 32 was er niets.

Dat vier dames die er hadden gewerkt zich bij het interimbureau aanboden en  niet in aanmerking kwamen, werd discriminatie genoemd. Voor de het schepencollege en de stad kon dat niet en was onaanvaardbaar. Burgemeester Willockx en vroegere ACV-vakbondsman Patric Gorrebeeck, wilden de vier, die in het centrum van de stad woonden en heel wat ervaring hadden, terug in de franchise zaak zien.

 

Volgens Willockx zouden bestuurders van Carrefour hebben toegegeven dat ze de franchiseur hebben ontraden geen ex-werknemers aan te nemen en niet ze “te weren”. Gorrebeeck van zijn kant dacht dat het ingegeven was om te voorkomen dat de ex-werknemers die weer in dienst kwamen, opslag zouden kunnen vragen omdat ze bij GB beter werden betaald. 

 

Hoe dan ook,vrijdagnamiddag kwam het dan tot een doorbraak en de franchiseur, Rudy Van Vlierberghe, beloofde de vier kandidaten, waarvan hij de namen kreeg, te zullen ontvangen. Twee van hen konden reeds worden bereikt. Toch blijft burgemeester Willockx deze zaak met argwaan bekijken: "We moeten er nu over waken of ze eerlijke kansen krijgen. We blijven waakzaam. Is het geen schijnbeweging, hen nu in dienst nemen en na een paar dagen ze weer wegsturen omdat ze bv. niet voldoen?"

 

Loopt er toch nog wat fout, dan dreigt de stad het contract over de gronden te verbreken.Het is dus afwachten wat de komende week zal brengen. Maar Freddy Willockx staat als burgervader, honderd procent achter zijn burgers. Dat is een feit. (Rolf Duchamps)