Wase politiezones lanceren 'De Verkeerskrak' op TV Oost

Image
De korpschefs bij de voorstelling van “De Verkeerskrak”. Antoine Denert had er aan gehouden om als burgemeester van Kruibeke, ook aanwezig te zijn.
WAASLAND. Op het stadhuis in Sint-Niklaas werd het televisieprogramma van TV Oost “De Verkeerskrak” voorgesteld. De regionale televisie werkt hiervoor samen met de korpschefs van vijf Wase Politiezones, verenigd in WAPOL. Vanaf maandag 7 januari wordt een educatief en dynamisch informatieprogramma uitgezonden rond verkeer. Het merkwaardige hierbij is dat de reportage telkens wordt gebracht door jonge acteurs tussen 11 en 15 jaar uit het Waasland.

Jack van Peer, korpschef van Sint-Niklaas sprak namens de vijf politiezones Sint-Gillis-Stekene, Lokeren, Beveren, Kruibeke –Temse en Sint-Niklaas over het opzet van “De Verkeerskrak”.
-“De algemene doelstelling is de bewoners van het Waasland te laten kennismaken met de wegcode, toegepast op vertrouwd terrein. De politiezones komen daarmee ook tegemoet aan een doelstelling van de Staten-Generaal waarin gevraagd wordt aan de lokale besturen en lokale politie om te investeren in het preventief werken rond verkeer en de attitude van de weggebruiker.”

De aanleiding tot het nemen van het initiatief op TV Oost waren de resultaten van een enquête die in februari 2007 bij 6.000 scholieren in Sint-Niklaas was afgenomen. Daarbij stelde de politie vast dat de jongeren de reglementen wel kennen maar ze in de praktijk slecht toepassen. Bovendien bleek ook dat de kennis van de wegcode ook afneemt op het moment dat ze in de eerste jaren van het middelbaar zitten.

 

Korpschef Jack van Peer wees ook op de veranderingen die sedert 2000 in het verkeer werden ingevoerd. “De mensen weten vaak niet meer wat de nieuwe verkeersregels zijn en wat al die borden betekenen of wat de nieuwe indelingen van de overtredingen zijn. WAPOL wilde daar iets aan doen en zo kwamen we bij de camera terecht en vonden we als tv-partner TV Oost.”

En voor die camera komen jongens en meisjes acteren om de kennis van het verkeer en van de wegcode op te frissen in een dagelijkse uitzending in een regionaal verkeersprogramma. Het is de bedoeling dat per week één verkeersthema wordt toegelicht door opnames die in elk van de vijf politiezones gebeurden.


Image
Vijf acteurs die om beurten de rol van “Verkeerskrak” spelen.
Een tiental kinderen spelen de rol van verkeerskrak en worden voor de opnamen ingeschakeld. Dagelijks zal één van hen het onderwerp uitdiepen. Dagelijks van maandag tot vrijdag om 18u30, wordt het uitgezonden en op zaterdag  worden de items nogmaals vertoond in een soort vervolgverhaaltje dat in een compilatie wordt gegoten. De inhoud komt van de politie maar TV Oost zette het in een scenario. De verkeersspecialisten zorgden voor een lijst onderwerpen voor een gans jaar.  Zo komt er voor de regio wel iets dat aan het televisieprogramma “Kijk Uit” zal doen denken maar met het verschil dat de ”Verkeerskrak” veel dichter tot de kijker komt. Een uitzending duurt maximum anderhalve minuut.  De acteurs werden in de politiezones zelf gevonden en komen zeker niet uit audities. De kinderen die er voor werden aangesproken werden allen weerhouden.
 
Voor de eerste week is het onderwerp “Bevoegde Personen”. In Beveren wordt op een kruispunt een filmpje gedraaid  over “Waarde van de bevelen van bevoegde personen, verkeerstekens en verkeersregels”.  De volgende dag wordt in Sint-Gillis- Stekene gefilmd aan het kruispunt Drieschouwen – Voorhout  over “Bindende kracht van de bevelen van de bevoegde personen.” Dan komt Kruibeke – Temse aan de beurt en daar wordt gefilmd over de rol van “Seingevers op wielerkoersen”. In de Politiezone Lokeren wordt gehandeld over Gemachtigde opzichters: stadswachten. Tenslotte werd op de Grote Markt te Sint-Niklaas een item uitgewerkt rond “Gemachtigde opzichters”. Die zijn tijdens de donderdagmarkt actief om het verkeer rond de Grote Markt vlot te laten verlopen.

 

Dat alles dus vanaf maandag 7 januari te zien op TV Oost. Na het in première kunnen bekijken van een uitzending, weten we al dat het geen eentonig stuk televisie wordt maar een fris stukje informatie. Achteraf door de politie ook nog bruikbaar om mee naar scholen te trekken in het kader van de verkeersopvoeding (Rolf Duchamps)