Gratis verzekering voor vrijwilligers

WAASLAND. De jongste tijd kreeg het vrijwilligerswerk steeds meer aandacht. Het is ook de basis van het meeste verenigingsleven en verhoogt de onderlinge solidariteit in de maatschappij. Daarom dat het provinciebestuur een gratis verzekering vrijwilligerswerk aanbiedt.

 

Een goede zaak, want meer en meer verenigingen staan wel even stil bij de vraag: wat met vrijwilligers die zelf slachtoffer worden van een ongeval of betrokken partij zijn bij een schadegeval met derden? Sinds 1 januari 2007 is een organisatie wettelijk verplicht om zijn vrijwilligers te verzekeren maar dit is dan enkel i.v.m. schade aan derden. Tot dan moesten vrijwilligers zelf opdraaien voor die kosten.

 

Die verplichting was echter niet voor kleine, spontane en occasionele vrijwilligers zoals bv. buurtcomités. Ook occasionele vrijwilligers in jeugd – en volwassenenwerking stonden nog nergens.  De provinciale verzekering is voor hen in leven geroepen met een polis die niet alleen de burgerlijke aansprakelijkheid verzekerd maar ook de vrijwilligers voor lichamelijke schade opgelopen tijdens hun vrijwilligerswerk.

 

De provincie Oost-Vlaanderen kan deze verzekering aanbieden dankzij de Nationale Loterij. Het provinciebestuur zorgt voor het nodige personeel. Gedeputeerde Eddy Couckuyt kent het belang van de vrijwilligers: "Vrijwilligers zijn niet alleen pioniers, voor heel wat organisaties zijn ze aanvullend op het professioneel kader. De vrijwilligers in de zorgsector met rust – verzorgingstehuizen, palliatieve netwerken, dagcentra, oppashulp zijn hiervan mooie voorbeelden."

 

Voor de provinciale polis kan elke vrijwilligersorganisatie, uit om het even welke sector, een aanvraag doen. Het is voor zowel vzw’s, feitelijke verenigingen als plaatselijke afdelingen van overkoepelende vzw’s. Vrijwilligerswerk dat georganiseerd wordt door openbaar bestuur komt niet in aanmerking.

 

Wie van deze verzekering wil genieten, moet eerst bij de gemeente, als die een verzekeringsloket heeft, een erkenning aanvragen. 35 van de 65 Oostvlaamse gemeenten hebben dat loket al. Als de gemeente het niet heeft moet de aanvraag rechtstreeks bij de provincie gebeuren. Het formulier staat op www.oost-vlaanderen.be/vrijwilligerswerk . In Beveren kan men terecht bij de cultuurbeleidscoördinator Hilde Reyniers die haar loket heeft in CC Ter Vesten. (R.D.)