Januari in het teken van Zuid-Afrika

Image
Een foto uit de collage Zuid-Afrika, van de studenten van de Karel de Grote –Hogeschool die zorgen voor de tentoonstelling van de maand in de bibliotheek.
ZWIJNDRECHT. In de bibliotheek wordt de maand januari Zuid-Afrika in de kijker gezet.De tentoonstelling van de maand wordt dit keer verzorgd door vijf studenten van de Antwerpse Karel de Grote-Hogeschool die dit jaar 2007 naar Zuid-Afrika gingen. Bij hen ook de Zwijndrechtse Adinda Beeckman en haar schoolgenoten Kaat Pijl, Erika Heusdens, Lieve Op de Beeck en Kristof Verbeeck. In het kader van hun lerarenopleiding wilden zij hun stage daar doen.

 

Ze kwamen terecht in Stellenbosch, een stadje niet ver van Kaapstad. Hun opdracht bestond erin kennis te maken met de verschillende schooltypes, te observeren en waar mogelijk zelf les te geven. Zo kwamen ze in aanraking met de verschillende bevolkingsgroepen en merkten ze dat de kloof tussen blank en zwart, dus rijk en arm nog zeer groot is. Aan de hand van een fotocollage proberen ze een beeld te scheppen van het onderwijssysteem, maar ook van andere aspecten van het dagelijks leven in Zuid-Afrika. Die Skoonste van al God se plekke, zoals men daar zegt.  Wanneer de bibliotheek open is, kan ook deze tentoonstelling bezocht worden.

 

En er is nog meer Zuid-Afrika in januari want op donderdag 31 januari om 20u vindt de “Gedichtendag” plaats onder het motto “Proef van Zuid-Afrika, zijn poëzie, zijn wijn.” Samen met Davidsfonds Zwijndrecht en Burcht brengt de bibliotheek een avond Zuid-Afrikaanse poëzie. Jooris van Hulle maakt daarvoor een virtuele reis door Zuid-Afrika. Aan de hand van enkele literaire fragmenten leidt hij de aanwezigen doorheen de boeiende geschiedenis van het land en vertelt hij meer over taal, bevolking en maatschappij.

 

Hij laat je daarenboven kennismaken met de mooiste Zuid-Afrikaanse liefdesgedichten, geplukt uit de dichtbundel “Verstaan my verlangste: Honderd liefdesgedichten in het Afrikaans.” Deze dichtbundel stelde hij samen met schrijfster Riana Scheepers.  Natuurlijk mag bij deze avond een lekker glaasje Zuid-Afrikaanse wijn niet ontbreken. Er worden ook vier exemplaren van het bovenvermelde boek verloot.De toegang is gratis.(Rolf Duchamps)